Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Venninne tar MDMA

Hei!

Jeg har en venninne som ruser seg. Hun tar for det meste MDMA, men hun tar ofte over et gram. Jeg vet ikke om det er mye, men er det farlig for henne?

Jente 16

Svar fra ungrus.no 10.08.2020

Hei!

I følge Rustelefonen.no er en vanlig brukerdose av MDMA  på omkring 60-125 mg., så da virker det jo som om et gram er veldig mye. Der står det også at de har mottatt "en del henvendelser der brukere rapporterer om vansker i ettertiden av MDMA/ecstasy-bruk. Dette gjelder særlig dersom det har vært inntatt større mengder. Vanlige symptomer inkluderer depresjon, likegyldighet og lav energi. Mange rapporterer også om angst og følelse av trykk i brystet. MDMA/ecstasy kan utløse psykiske lidelser hos disponerte individer. Søvnproblemer, humørsvingninger og hukommelsestap kan også forekomme. Vanligvis vil disse symptomene være forbigående i løpet av noen uker. Skulle de likevel vedvare, bør man kontakte hjelp.".

Jeg regner med at årsaken til at du skriver til ungrus.no om din venninnes bruk av MDMA, er at du er bekymret for om det kan skade henne. Som du ser av det som er gjengitt her, er det grunn til å være bekymret. Kanskje du kan dele denne kunnskapen med henne? Er det spesielle grunner til at hun velger å ruse seg, ville det vært bra om hun fikk hjelp til å ta tak i disse vanskene uten bruk av rusmidler. Hun kan snakke med fastlege, helsesykepleier på skolen eller med sosialtjenesten der dere bor. Der skal de ha kunnskap og kunne gi hjelp dersom hun har utfordringer knyttet til psykisk helse eller rus. Kanskje hun trenger din støtte for å ta det første skrittet? 

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut