Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Er cannabis skadelig?

Hei!

Jeg lurer på hvilke sykdommer og andre negative ting man kan få av å røyke cannabis. Jeg vurderer å starte, siden vennene mine gjør det, men jeg vill ikke starte hvis det er veldig skadelig.
Vennene mine har ikke fått noen skader, men jeg vil være sikker.

Jente 15

Svar fra ungrus.no 17.06.2020

Hei! 

Så flott at du tar kontakt og at du ønsker å undersøke konsekvenser av cannabisbruk før du tester det ut. 

Ja, cannabis kan skade kroppen din både fysisk og psykisk.  

Hvordan cannabis påvirker livet til den enkelte, hvilke utfordringer og skadevirkninger som kan komme av bruk er veldig individuelt. Noen klarer å leve et tilsynelatende vanlig liv, mens det for andre bidrar til store utfordringer og problemer. Ofte kan det ta tid før skadene påvises så med tanke på alderen din og sikkert vennene dine, så er det ikke sikkert at eventuelle skader har blitt påvist enda.  

Før jeg går inn på disse skadene vil jeg beskrive hvordan cannabis virker inn på kroppen generelt. Ved inntak av cannabis vil virkestoffet THC (Tetrahydrocannabinol) transporteres raskt til hjernen og feste seg til spesielle reseptorer. Disse reseptorene finnes i mange deler av hjernen, blant annet i områder som kontrollerer beslutningsevne, motivasjon, hukommelse, smerte, søvn og stress. Cannabis nedregulerer disse reseptorene og det vil inntre en ubalanse i hjernens normalfunksjon som kan føre til redusert hukommelse, innlæring, konsentrasjon, koordinering, vurderingsevne og nedsatt følelsesliv. Cannabis gir både dempende og svakt hallusinogene symptomer, noe som innebærer økning av paranoide tanker og endret virkelighetsoppfatning. Dette kan i noen tilfeller føre til rusutløste psykoser, hvor det kan være behov for innleggelse på sykehus.  

Alle disse ovennevnte forandringene kan gå utover fungering i dagliglivet og føre til problemer i forhold til skolegang, jobb og nære relasjoner. Hjernen er ikke ferdig utviklet før i 24-årsalderen så hvis man debuterer i ung alder er det høyere risiko for negative konsekvenser. Etter direkte inntak kan noen oppleve angst- og panikkanfall, oppkast og svimmelhet. Andre akutte effekter kan være hjerterytmeforstyrrelser som kan føre til hjerte- og karkomplikasjoner.  

Langvarig bruk øker risikoen for angst- og depresjonssymptomer, det kan også utløse psykoser hos disponerte individer. Regelmessig bruk øker også risikoen for lungesykdommer (kronisk bronkitt og astma) og kan redusere kroppens immunforsvar slik at man blir mer utsatt for infeksjoner/sykdom. Cannabis kan også påvirke hormonbalansen i kroppen som kan føre til menstruasjonsforstyrrelser og redusert sædkvalitet. Cannabisbruk kan også føre til en rusavhengighet. 

Ja, cannabis kan skade kroppen både psykisk og fysisk, både på kort og lang sikt, samt føre til utfordringer knyttet til skole, jobb og sosiale relasjoner. Bruk av cannabis innebærer høyere risiko for skadevirkninger og sykdommer. Er det verdt å ta denne risikoen når du vet om mulige konsekvenser? Ikke la deg presse til å teste dette ut bare fordi vennene dine gjøre det. Det er din framtid det handler om. Kanskje du heller kan prøve å få vennene dine til å forstå at dette ikke er bra for dem og prøve å finne andre aktiviteter dere kan gjøre sammen? 

Hilsen Madelene Skårdal 

Koordinator for hasjavvenningsarbeidet i Kristiansand kommune 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut