Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Sliter etter cannabis-stopp

Hei! 

Jeg har røyka kun cannabis og aldri brukt andre stoffer. Jeg har røyka i 17 år, så si hver dag!

Nå har jeg sluttet og ikke rørt det siden 9 oktober! Men jeg sliter enda noe helt sykt med diaré, hetetokter, svette! Øresus og er helt nedenfor!

Når kan dette bli bedre? Har ikke rørt noe siden da. Men har som sagt røyket i 17 år! Begynte når jeg var 15 og er nå 32.

Kvinne, 32

Svar fra ungrus.no 15.12.2021

Kjære kvinne, 32!

Det er fantastisk at du har klart å slutte med cannabis etter så mange år og at du klarer å stå i ubehaget og abstinensene fremdeles. Hold ut! Du spør om hvor lenge du vil ha dette ubehaget. Jeg kan ikke gi deg noen eksakt tid for når du er kvitt plagene, men du kan nok regne med måneder. 

Her er en slags forklaring på hvorfor det kan være så tøft å slutte med cannabis. Flere av mine pasienter forteller at det er verre å slutte med cannabis enn med heroin. Det er nemlig slik at kroppen har sitt eget cannabis-system. Det foregår mye forskning på dette systemet nå. Da du begynte med cannabis, var ikke dette systemet oppdaget ennå. 
Vi produserer flere stoffer i kroppen som minner om de cannabis-stoffene som finnes i hasj og marihuana. Disse er med på å regulere mange av kroppens "automatiske" funksjoner. Det dreier seg om så forskjellige prosesser som temperaturregulering, søvn/våkenhet, appetitt og fordøyelse, stoffskifte, kontroll av kroppsvekten, smerteregulering, betennelsesreaksjon (inflammasjon) og immunsystemet, stemningsleie, læring og hukommelse, muskelkontroll, hjerte-karsystemets funksjon, vedlikehold av knoklene i skjelettet, leverfunksjon, stressmestring, hud- og nervefunksjon, fosterutvikling og noen kreftformer.

Dette systemet er utrolig nøyaktig, fellesnevneren er å opprettholde balansen i nesten alle kroppens systemer. Systemet bruker spesielle mottakssteder for å gjøre denne reguleringen, og disse såkalte reseptorene finnes overalt i kroppen.  Når du tilfører cannabis utenfra, som du har gjort i 17 år, har du "overstyrt" disse reseptorene ved å overdosere dem nesten kontinuerlig.  Cannabis holder seg i fettvevet lenge etter inntak, så det er nok cannabis som du har tilført som helt har dominert og overstyrt kroppens eget cannabissystem. Det som skjer ved en slik overstyring, er at reseptorene etter hvert forsvinner. Heldigvis vokser disse ut når du ikke lengre overbelaster dem. 

Det du opplever nå, er at systemet ditt er helt ute av balanse, og det forklarer veldig godt de symptomene du har. Så er spørsmålet: Hvor lenge kan du regne med at det går før du har fått tilbake dine reseptorer? Dette kan jeg ikke svare på, det er individuelt hvordan disse vokser ut igjen. Men de fleste opplever at de blir gradvis bedre i løpet av noen måneder. Det verste pleier å være over på ca. 3 måneder.  

Jeg håper at det jeg har skrevet ovenfor kan gi deg mot til å holde ut, når du vet at kroppen din faktisk klarer å rydde opp etter sytten års "overstyring", selv om det tar tid. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege, spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut