Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Skolespørsmål om nerve- og hormonsystemet

Hei!

Hva er én tilstand, sykdom eller skade som kan påvirke nervesystemet og en som kan påvirke hormonsystemet?

Gutt 14

Svar fra ungrus.no 29.09.2022

Hei gutt 14!

Du spør om en tilstand, sykdom eller skade som kan påvirke nervesystemet eller hormonsystemet. Jeg går ut fra at dette er et skolespørsmål og at det er meningen at du skal finne ut av dette selv og ikke få svaret direkte av meg?
Siden det er et vanskelig og sammensatt spørsmål, kan jeg likevel gi deg noen hint som kanskje kan hjelpe deg videre: Nervesystemet finner vi over alt i kroppen. Hjernen, ryggmargen og nervetrådene som går ut i kroppen utgjør nervesystemet. Det finnes mange sykdommer som angriper nervesystemet, både kroniske og akutte, og skader skjer ofte. Så da får du lete på nettet og se om du finner noe som stemmer med oppgaven du har fått. 

Hormonsystemet består av mange ulike kjertler som lager kjemiske signalstoffer som vi kaller hormoner. De mest kjente delene av hormonsystemet er hypotalamus og hypofysen i hjernen, og binyrene, testiklene og eggstokkene ute i kroppen. Du finner sikkert noen sykdommer som påvirker hormonsystemet derom du leter godt på nettet og bruker disse organene som søkeord.

Lykke til med jakten! 

Dagfinn Haarr

Lege, spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut