Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Ritalinbruk og testing

Hei!

Jeg lurte på hvor lenge legen kan forlange at du skal levere prøver når du går på Ritalin hvis prøvene er rene?

Mann 55

Svar fra ungrus.no 26.01.2023

Kjære mann,55!

Du spør om hvor lenge du kan bli pålagt å levere (urin)-prøver når du går på Ritalin. Det er ikke noe enkelt svar på dette spørsmålet. Det avhenger blant annet av hva formålet med prøvene er. Jeg regner med at du har inngått en avtale om urinprøver, og der bør det fremgå hvorfor du skal levere prøvene og hvor lenge det er nødvendig å avlegge prøver. 

Etter min erfaring, er det viktigste målet med slik prøvetaking å finne ut hvor bra Ritalin virker på deg. Dersom du tar inn andre stoffer, vil det være vanskelig å vurdere effekten av Ritalin. Andre grunner kan være hensyn til barnevern eller førerkort. 

Urinprøvetaking er både dyrt og krevende, både for pasient og legekontor. Det er derfor viktig at prøvene har en hensikt.
Pasient og lege bør være enige om hva hensikten med prøvene skal være. Så dersom du er usikker på hvorfor du leverer prøver, vil jeg anbefale deg å ta en skikkelig prat med legen din. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut