Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Hvorfor blir man svimmel av snus?

Hei!

Hva er det egentlig som skjer når man tar snus og blir svimmel av det?

Jente 16

Svar fra ungrus.no 28.02.2024

Kjære jente, 16!

Du spør om hva som skjer når du tar snus og blir svimmel. Svaret er at snus inneholder nikotin, et stoff som både påvirker hjernen og hjertet og blodårene. 

Nikotin får blodårene til å trekke seg sammen, det jager opp hjerterytmen og virker også sentralstimulerende på hjernen. Dersom man ikke har brukt snus tidligere, er kroppen følsom for disse effektene av nikotin. Da kan både hjertebank, svimmelhet og uro være symptomer man kan oppleve.

Når man har brukt snus en tid, vil kroppen venne seg til nikotinen, den blir tolerant. Da vil nok mange av bivirkningene jeg nevnte ovenfor, tilsynelatende forsvinne. Men hjerte og kar blir fortsatt påvirket. Det betyr at dersom man bruker snus over lang tid, kan det påvirke blodtrykk og hjerterytme.
Mange snusbrukere opplever at de får store problemer med å slutte, fordi de er blitt avhengige av nikotin. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

​​L​​ege

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut