Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Hvor lett smitter hiv og hepatitt?

Hei!

Kan man bli smittet av hiv eller hepatitt med å bruke samme «rull» som noen når man sniffer kokain?
Eller skal det veldig lite til?

Jente 20

Svar fra ungrus.no 01.09.2022

Hei jente 20! 

Du spør om man kan bli smittet av samme "rull" når man sniffer kokain. Det enkle svaret er at det skal det veldig mye til. Det er større sjanse for å bli smittet med influensa, covid eller forkjølelse i slike tilfeller, for disse sykdommene smitter ved dråpesmitte. Dersom man vil være helt sikker, kan man jo spørre den man deler "rull" med om vedkommende har hepatitt eller hiv. 

Her er et utfyllende svar: Både hepatitt B og C og hiv smitter først og fremst via blodsmitte, altså for eksempel sprøytedeling eller at man på andre måter får blod fra en som er smittet, inn i kroppen. Dermed er det også mulig å bli smittet via sex for eksempel. Så er det noen få tilfeller der vi ikke finner noen forklaring på smitteveien. 

Det er stor forskjell på smittsomheten på de tre virustypene. Hepatitt B er det aller lettest å bli smittet av, så følger hepatitt C og til sist hiv. Heldigvis blir de aller fleste friske og virusfrie etter hepatitt B-sykdom, dessuten har vi gode vaksiner som nå er blitt en del av barnevaksinasjonsprogrammet.

Derimot vil en stor andel av de som får hepatitt C, være bærere av viruset i lang tid, og dermed kan de fortsatt smitte andre. Nå finnes det svært gode medisiner i behandlingen av hepatitt C, så myndighetene regner med at det blir stadig færre som er virusbærere og kan smitte andre. Det samme gjelder for hiv, det er gode medisiner som gjør at man i svært liten grad kan smitte andre dersom man bruker dem på riktig måte.

Oppsummert: Sjansen for å få forkjølelse, covid eller influensa er reell ved deling av "rull", mens man ikke trenger å bekymre seg for hepatitt eller hiv. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege

Spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin og tidligere smittevernoverlege

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut