Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Herpes og smitte

Hei!

Jeg har vært i et fast forhold i 6 mnd nå og ble diagnosert for kjønnsherpes for noen dager siden. Både meg og kjæresten min har flere spørsmål angående dette.

  1. Vi er 2 jenter og ingen av oss har hatt en annen partner på 6 måneder, og jeg fikk et kraftig utbrudd rett etter jeg var å besøkte henne i helgen. I tilegg fikk jeg influensa og alle symptomer på herpes og at det er førstegangs utbrudd. Kjæresten min har ikke hatt noen symptomer nedentil verken før eller etter dette. Hvordan vet jeg om det er jeg som har båret dette i 6 mnd eller om hun har båret det og nylig smittet meg?
  2. Om hun har fått herpes 1 (hun har fått en liten blemme eller kvise under leppen) er det mulig at hun i senere tid kan bli smittet av meg å få kjønnsherpes selv om hun (vi vet ikke om hun har det) me hvis hun har fått herpes 1 under leppen?
  3. Om det ikke slår herpes ut på blodprøven hun skal ta. Hvordan vet vi om det er jeg som har hatt viruset eller om hun har hatt det igjennom å dele glass med 2 i kollektivet som har hatt herpes 1 rett før jeg kom på besøk?
  4. Om hun verken har herpes nr 1 eller 2. Hvordan skal vi som er 2 jenter fremdeles ha sex uten å risikere at hun blir smittet?

Håper spørsmålene blir forstått og at jeg får svar fortest mulig.

Voksen kvinne

Svar fra ungrus.no 02.01.2019

Hei!

Nedenfor har jeg har forsøkt å svare på spørsmålene dine slik du har stilt dem. Hovedpoenget er at dere ikke bør bekymre dere i det hele tatt, fordi herpes ikke er farlig, det er gode medikamenter til å lindre plagene, og det er ganske sannsynlig at dere begge er bærere av viruset fra tidligere.

  1. Herpesvirus blir værende i kroppen etter første gangs utbrudd, og opptil 20 % av befolkningen er bærere av herpesvirus. Det går ikke an å si sikkert om et utbrudd er førstegangs eller ikke. Førstegangs utbrudd kan også være mildere enn de senere utbruddene. Dessuten kan influensa og andre infeksjonssykdommer utløse herpesutbrudd. Så svaret på dette spørsmålet er at du ikke kan vite om du har båret på dette i 6 måneder eller om du nylig er blitt smittet. 
  2. Nesten hele befolkningen er bærere av herpesvirus type 1, og dette viruset kan også finnes i kjønnsorganene. Det er mest sannsynlig at dere begge er bærere av herpesvirus type 1 fra barndommen av. Man er ikke beskhyttet mot herpes type 2 selvom man har gjennomgått herpes type 1 infeksjon. 
  3. Fordi nesten alle har herpes type 1 i blodet og svært mange har type 2 i blodet, vil blodprøven ikke kunne si noe spesielt om når hun er blitt smittet. 
  4. Dere kan ha sex så mye dere vil uten å bekymre dere for herpes! Begrunnelse: Herpes er ikke farlig, bare ubehagelig, og det finnes effektive medikamenter som kan brukes ved utbrudd. Dessuten er det ganske sannsynlig at dere begge er bærere av viruset allerede. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr
spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin
 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut