Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre rusmidler

Heroin og pusten

Hei!

Hva skjer med respirasjonssystemet ved bruk av heroin?

Jente 16

Svar fra ungrus.no 04.04.2022

Hei jente, 16! 

Spørsmålet ditt er viktig, fordi de aller fleste overdosedødsfall skyldes det som skjer med pustesenteret i hjernen når man får i seg store doser av det vi med en fellesbetegnelse kaller opioider.
Dette er stoffer som metadon, buprenorfin (Subutex), Oxnorm og Oxycontin, morfin og altså heroin.
Alle disse stoffene har samme effekt på det senteret i hjernen som regulerer pusten vår: De blokkerer reguleringen av pusten vår, slik at vi rett og slett slutter å puste dersom vi får i oss disse stoffene i for store doser. Og da står det om få minutter før vi dør. Derfor er det en viktig del av overdoseforebygging å distribuere nesespray med naloxon i rusmiljøene. Naloxon er et stoff som virker som motgift mot opioidene. 

Alle opioider gir det vi kaller toleranseutvikling dersom de brukes over lengre tid. Det betyr at man kan ta inn stadig større doser av stoffene uten at pusten stopper.
Men toleransen forsvinner også raskt, og det er ikke alltid brukeren er klar over det. For eksempel etter et fengselsopphold, er det stor fare for overdose og dødsfall dersom brukeren ikke reduserer dosen betydelig. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege, spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin. 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut