Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre rusmidler

Heroin og nerve- og hormonsystemet

Hei!

Hvordan påvirker heroin nerve- og hormonsystemet?

Jente 14

Svar fra ungrus.no 02.12.2020

Kjære jente, 14! 

Heroin ligner mye på det vi kaller endorfiner, som er de morfinstoffene som vi selv lager i hjernen. Det betyr at i veldig små mengder er heroin ikke så skadelig for hjernen. I større mengder, slik de som er avhengige av heroin bruker det, vil det kunne skade både nervesystemet og hormonsystemet.

De hormonene som kan ta skade av heroin, er først og fremst kjønnshormonene. Det blir for lite østrogen og testosteron. Det kan gå ut over både kjønnsdriften og evnen til å lage barn. 
Nervesystemet blir først og fremst skadet på den måten at belønningssentrene i hjernen blir "slått ut", altså at vi ikke lengre er i stand til å føle lykke og glede i hverdagen. Det kan ta lang tid etter at man har sluttet med heroin før dette systemet kommer tilbake til det normale. 
Heroin og de andre morfinstoffene (opioider kalles de med en fellesnevner), er smertestillende, og morfin blir mye brukt som medisin mot sterke smerter. Men det som er litt rart, er at man faktisk blir mer følsom for smerter dersom man bruker disse stoffene fast over lengre tid. Dette gjelder også heroin. Jeg har opplevd at mange av mine tidligere pasienter som brukte heroin, var merkelig "ømskinnede" og hadde mer vondt enn man skulle tro, for eksempel dersom de brakk beinet eller hadde tannpine. Dette er en følge av skade på nevesystemet, og her vil det også ta lang tid før ting normaliserer seg. 

Vennlig hilsen

Dagfinn Haar

Lege

Spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut