Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Hasjbruk og dårlig hukommelse?

Hei!

Hva skjer når du har røyket hasj 4 ganger, hver gang var en ganske stor mengde litt over 1 g, det er rundt en måned siden jeg røyket hasj sist, jeg sliter litt med hukommelsen og tror jeg har aleksitymi, er dette på grunn av hasjbruk eller noe anna?

Gutt 15

Svar fra ungrus.no 19.10.2023

Kjære gutt 15!

Siden det er mange som ikke vet hva aleksitymi er for noe, siterer jeg definisjonen i Store Norske Leksikon:" Aleksitymi, alexithymi, er det å mangle ord for følelser. Aleksitymi er et begrep innen psykosomatisk medisin som betegner at en person har vanskelig med å finne ord for og å uttrykke egne følelser, fantasier og drømmer."

Jeg kan ikke svare på om du har denne tilstanden, men jeg vil konsentrere meg om det du har opplevd med å slite med hukommelsen. Du sier selv at du tror det kan ha noe med hasjbruken din for en måned siden å gjøre. Det er vanskelig å si sikkert hva som er årsaken til at du opplever dårligere hukommelse, men vi vet at cannabis er det stoff som virker spesielt sterkt på den delen av hjernen som vi kaller hippocampus. 

Hippocampus kalles ofte hjernens sentralbord. Den sørger for å sortere inntrykk som vi  får inn via sansene våre, den sorterer vekk det som vi oppfatter som lite viktig, og den sørger for å legge inn i hukommelsesbanene i hjernen de tingene som vi oppfatter som viktige. Den kalles også bibliotekaren i hjernen, fordi den sørger for å sette "bøkene på plass i riktig hylle" i hjernen. 

Cannabis kan blokkere hippocampus sitt arbeid. Effekten er størst mens man er påvirket, altså noen timer til dager etter at man har røykt hasj. Dersom man bruker cannabis daglig, vil det hope seg opp i kroppen. og da kan effekten vare lenge etter at man har sluttet å røyke. 

I ditt tilfelle forteller du at du har røykt fire ganger, og at det er en måned siden sist. Jeg tenker at da skulle ikke det ha noe å si for hukommelsen, cannabisen er for lengst ute av kroppen din. Men dersom du fortsetter å røyke hasj, vil du nok etter hvert merke det på hukommelsen din, spesielt timene og dagene etter at du har røykt. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut