Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Vape uten nikotin

Hei!

Jeg har veldig lyst til å prøve vape uten nikotin, men vet ikke om jeg burde. Mamma sier det er stoff i den som er kreftfremkallende, men jeg vet ikke om det er farlig?

Gutt 13

Svar fra ungrus.no 08.03.2023

Kjære gutt, 13!

Du har lyst til å prøve vaping uten nikotin, og din mor advarer deg. Jeg er enig med din mor. Det er en dårlig ide å fylle lungene med stoffer som er fremmede for kroppen. Det gjelder selvsagt nikotin, men også andre stoffer som man kan vape. Vapeutstyr inneholder veldig mange forskjellige stoffer, og eventuelle bivirkninger av noen av dem er dårlig kartlagt. Det betyr at man ikke riktig vet hva man får i seg når man vaper. Din mor sier stoffene kan være kreftfremkallende. Jeg kjenner ikke til at det er bevist at noen stoffer som brukes til vaping er kreftfremkallende. Derimot har man i USA opplevd veldig alvorlige skader på lungene ved visse vapestoffer. Men det er altså mye vi ikke vet om langtidsvirkningene av vaping med ulike kjemikalier.

Det er i Norge 18-årsgrense for salg av alle former for vapeutstyr. Det synes jeg er en god ide: I din alder er lungene ennå ikke ferdig utviklet, og dermed kan du få skader på lungene ved vaping. Og vi vet ikke på forhånd hvem som eventuelt kan få slike skader. Derfor bør du i hvert fall vente til du er atten år med å prøve vaping. Men det aller sikreste er å ikke vape i det hele tatt. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut