Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Ta dop som 12-åring?

Hei!

Kan man ta dop når man er 12?

Annet 13

Svar fra ungrus.no 06.01.2022

Hei!

Enten du med dop mener narkotika eller dopingmidler, er det noe vi på det sterkeste vil fraråde en 12-åring å prøve ut.
Barn tåler rusmidler dårligere enn voksne, og dersom det er snakk om anabole steroider, vil de kunne forstyrre den naturlige hormonutviklingen som foregår i puberteten.
Det er mange grunner til å avstå fra utprøving av slike midler. I tillegg til det at de kan være helseskadelige, både fysisk og psykisk, er de ulovlige, og det vil kunne gi konsekvenser dersom man blir tatt for besittelse eller bruk. Det er dyrt å kjøpe både rusmidler og dopingmidler, og kan man ikke betale, tilhører de som selger dem ofte et tøft miljø som ikke ser lett på om betaling uteblir. 
Ellers utsetter man seg for samme risiko som voksne som bruker ulovlige rusmidler. Man vet ikke nøyaktig hva man putter i seg og hvor sterkt det er, noe som kan gi risiko for overdose. Man kan utvikle toleranse for det man bruker og man kan bli avhengig, slik at det kan være vanskelig å slutte selv om man ønsker det. 
Bruk av rusmidler og dopingmidler kan gjøre at man oppfører seg annerledes enn før. Det kan være vanskelig både for en selv og for familie og venner.
Rusmiddelbruk kan også føre til at man blir mindre konsentrert og presterer dårligere på skolen, i idrett eller andre ting man holder på med.

Hvis man kommer i en situasjon der man har det vanskelig og tenker at det kunne være en løsning å prøve rusmidler for å slippe unna, vil vi anbefale å i stedet snakke med en voksen man stoler på om hvordan man har det, slik at man kan få den hjelpen man trenger så tidlig som mulig.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut