Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre rusmidler

Straff for å finne opp narkotika?

Hei!

Fikk de straff, de som fant opp narkotika?

Gutt 12

Svar fra ungrus.no 29.09.2020

Hei!

Det er et spennende spørsmål du stiller. Nå er jo narkotika ulovlig, men mange av de stoffene som regnes som narkotika ble først utviklet som medisin. Mange blir fortsatt brukt som legemidler, men kommer inn under narkotikalovgivningen dersom de produseres, innføres til landet, omsettes eller brukes ulovlig. En del narkotiske stoffer ble mer oppdaget enn funnet opp, fordi de finnes i naturen, slik som blant annet opium, cannabis og rusgivende sopp. Disse er blitt brukt på ulikt vis i lang tid.

Det er ulovlig å lage narkotiske stoffer som er ment som rusmidler i Norge. Noen prøver å finne opp nye rusmidler ved for eksempel å bare endre litt på den kjemiske formelen i et syntetisk rusmiddel for å unngå narkotikalovgivningen. Det har ført til at nyutviklete narkotiske stoffer som tilhører de ulike stoffgruppene automatisk havner på listen over ulovlige stoffer. 

For å oppsummere, så er nok ikke noen blitt straffet for å ha funnet opp de mest kjente rusmidlene. Dersom noen i dag blir tatt for å lage nye, syntetiske rusmidler, vil de imidlertid bli straffet for det.

Jeg legger ved lenke til narkotikalisten, slik at du kan se hvor omfattende den er.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut