Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Hvordan stoppe ungdom som bruker narkotika?

Hei!

Hva kan en familie gjøre for å stoppe at ungdommer bruker narkotika?

Voksen kvinne

Svar fra ungrus.no 27.05.2021

Hei!

Familien kan ofte bli fortvilet og redd dersom en ungdom i familien begynner å bruke narkotika.
Det første dere kan gjøre er å snakke med ungdommen. Det kan være vanskelig å få til en åpen samtale om dette, for hvis man er redd og fortvilet, kan man ofte reagere med å bli sint. Da er det ikke enkelt for ungdommen å klare å være ærlig.
Det kan likevel være lurt å begynne med å si hva dere har sett og hvorfor dette bekymrer dere. Så er det viktig å spørre hvordan hun eller han har det. Er det noe som er vanskelig i livet, er det noe som plager denne ungdommen? Er det noe på skolen, i vennekretsen eller ellers som gjør at han eller hun er begynt med narkotika?
Hva tenker ungdommen selv om situasjonen?
Er det noe han eller hun ønsker hjelp til?
Er det noe han eller hun drømmer om eller har lyst til å gjøre, som vedkommende kan trenge litt hjelp til å komme i gang med?

Går den unge fortsatt på skolen, kan man ta kontakt med helsesykepleier på skolen for å få hjelp. Man kan også kontakte fastlegen.

Hvis de er under 16 år, kan Barneverntjenesten hjelpe. Barneverntjenesten i Kristiansand kan kontaktes på tlf. 38 07 59 30 eller oppsøkes i Gyldengården, Gyldenløves gate 23, i 4. etasje. 
Alle kan kontakte Alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116 111
Er ungdommen over 16 år, er Kristiansand kommunes lavterskeltilbud for ungdom mellom 16 og 25 år et godt sted å begynne.
De kan hjelpe unge som ønsker å gjøre noe med rusbruken sin. Dette er et frivillig tilbud. Familiemedlemmer kan også kontakte Lavterskel for ungdom på telefon: 947 90 627 for å få råd og veiledning om hva man kan gjøre.

Skriv gjerne inn på nytt hvis det er mer du lurer på!

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no 

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut