Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Forebygging av helseskader av ecstasy

Hei!

Hvordan kan du og hvordan kan samfunnet forebygge helseskader knyttet til ecstasy?

Jente 15

Svar fra ungrus.no 30.01.2020

Hei!

Det virker som du har fått en skoleoppgave om dette temaet, og det ligger både et personlig og et samfunnsmessig perspektiv i spørsmålet.

Det er viktig å ta med seg begge disse perspektivene når vi skal være med på å bygge et godt samfunn for alle som bor her. Samfunnet er hver og en av oss. Vi har både et personlig ansvar for hvordan vi handler og vi kan ta et kollektivt ansvar ved å delta i alt fra valg, i politiske partier, i lag og organisasjoner, slik at vi kan være med på å forme et samfunn som bidrar til at alle føler seg inkludert og har muligheter for å få et godt liv.

Når det gjelder å forebygge mot rus, er det mange nivåer man kan jobbe på.
Det ene er å skape et godt og trygt samfunn der innbyggerne har en egnet bolig og kan leve av den inntekten de har. Gode, trygge skoler og barnehager, med nulltoleranse for mobbing og trakassering er også viktig.
På neste nivå er det viktig å komme tidlig inn og hjelpe barn som har spesielle vansker eller der foreldre sliter med egne problemer. Vi vet at hvis disse grunnleggende tingene ikke blir ivaretatt, øker risikoen for at man kan få utfordringer knyttet til rus og psykisk helse.

Når det gjelder å forebygge mot et spesielt rusmiddel, som ecstasy/MDMA, så kan man rette innsatsen litt mer mot målgruppa. Det kan være kunnskapsformidling rettet mot all ungdom eller mot unge mennesker som man vurderer kan være mulige ecstasybrukere, for eksempel på utesteder i byen. Man kan ha som mål at ingen skal teste ut ecstasy/MDMA eller at de som bruker det skal bli kjent med forholdsregler som gjøre det tryggere for dem når de ruser seg.

Hvilke virkemidler man bruker, avhenger av hvilke mål man har for det forebyggende arbeidet. Mange kommuner ønsker å ha innsats rettet mot flere målgrupper samtidig. Noen jobber med informasjon og kunnskapsformidling mens andre arbeider oppsøkende mot ungdom for å finne ut hvordan de har det og tilby dem bistand til å komme i kontakt med hjelpeapparatet, hvis de ønsker det. Da kan man være med å forebygge at en utprøvende rusbruk utvikler seg til noe mer alvorlig.

Når det gjelder hvordan hver enkelt av oss kan forebygge helseskader av ecstasy/MDMA, kan vi jo begynne med å være bevisst på våre egne valg når det gjelder bruk og hvordan vi omtaler dette og andre rusmidler. 
Vi kan også skaffe oss kunnskap om ecstasy/MDMA, slik at vi vet hva vi skal gjøre dersom noen vi kjenner merker bivirkninger eller har fått overdose med ecstasy/MDMA.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no


 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut