Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre rusmidler

Farligste rusmidler

Hei!

Hva er de antatt farligste rusmidlene?
(Skoleoppgave, ikke til eget bruk).
 

Jente 16

Svar fra ungrus.no 28.04.2020

Hei!

Som svar på spørsmålet ditt, vil jeg faktisk sitere et svar som er gitt på rustelefonen.no:

"Det er vanskelig å svare entydig på hva slags rusmiddel som er farligst. Det kommer an på så mange faktorer, og det kommer an på hva vi mener med «farligst».

Helseskader (andel dødsfall, sykdommer og skader som skyldes de ulike rusmidlene), belastninger for helsevesenet, sosiale problemer, kriminalitet og effekten rusbruk har på pårørende er alle konsekvenser av rusmisbruk, og hva som er «farligst» av disse er vanskelig å definere.

En annen måte å stille spørsmålet på, er ved å spørre «Er det alkohol, narkotika eller tobakk som fører til de største problemene?»

En forskergruppe fra England har stilt nettopp dette spørsmålet. De har prøvd å svare på dette, og deriblant også rangert ulike substanser etter hvor skadelige de er (Nutt et. al 2010.)

Rangeringen baserer seg på både skader for den enkelte bruker og skader for andre. Samlet sett kommer alkohol ut som mest skadelig, fulgt av heroin og crack (en form for kokain).

Ser man derimot på hvilke skader som oppstår på individnivå, er det nok heroin, crack og metamfetamin som er de mest skadelige/farlige.

Du kan lese et sammendrag av forskningen og resultatene i denne artikkelen fra forskning.no."

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut