Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Alkohol - fra produksjon til drikk med avhengighetspotensiale

Hei!

Hva er alkohol laget av? Hvordan blir dette et avhengighets stoff?

Jente 14

Svar fra ungrus.no 19.03.2021

Hei!

Det virker som du har fått en skoleoppgave om alkohol. Mye av det du lurer på når det gjelder hva alkohol er laget av kan du finne svar på hvis du går inn på de vedlagte lenkene til Store norske leksikon: alkoholbrennevin, vin og øl

Når det gjelder hvordan alkohol blir et stoff man kan bli avhengig av, så er det gjæringsprosessen som gjør at sukkerholdige væsker omdannes til alkohol.
Alkohol påvirker belønningssenteret i hjernen vår, slik at det frigjøres ulike "lykkestoffer" som for eksempel dopamin. De kan virke slik at vi føler oss oppstemte og glade. Denne gode følelsen kan gi oss lyst til å drikke alkohol på nytt. Dersom vi drikker alkohol ofte, kan vi utvikle toleranse for stoffet, og vi må drikke mer for å oppnå samme virkning som før. Noen drikker så mye og ofte at de får ubehag dersom de plutselig stopper å drikke. Det kalles abstinenser. Dersom man fortsetter å drikke, selv om man får mange negative konsekvenser av drikkingen, kan man være i ferd med å uvikle eller allerede ha utviklet en avhengighet av alkohol. 

Vennlig hilsen 

Anne Wivestad

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut