Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

15 år og snusbruker

Hei!

Jeg har snust i et par år nå. Jeg fylte 15 i år.
Er det skadelig?
Og hvordan kan jeg slutte?

Jente 15

Svar fra ungrus.no 20.03.2023

Hei!

Det er flere helserisikoer knyttet til snusbruk.
I følge helsenorge.no kan bruk av nikotin i barne- og ungdomstiden påvirke utviklingen av hjernen, som ikke er ferdigutviklet før i midten av 20-årene, ifølge rapporter fra FHI. Nikotinet kan blant annet ha negativ effekt på hukommelse, oppmerksomhet og hørsel. Hjernen til barn og ungdom er også mer sårbar for utvikling av nikotinavhengighet.

Snus inneholder kreftfremkallende stoffer, og Verdens helseorganisasjon (WHO) har klassifisert den snusen som brukes i Norge som kreftfremkallende. Nikotinet i snusen får blodårene til å trekke seg sammen, og hjertet må jobbe hardere og både puls og blodtrykk stiger mens du har snus i munnen. Risikoen for å dø av hjerteinfarkt eller hjerneslag øker mens du har snus i munnen. Høyt forbruk av snus øker også risikoen for å få diabetes 2. Snus påvirker slimhinnen i munnhulen og tannkjøttet kan trekke seg tilbake der du legger snusen.

​​​​​​​Som du kanskje allerede har erfart, så er nikotinen i snus avhengighetsskapende, noe som innebærer at man kan oppleve abstinensplager i en periode når man vil slutte. Alt dette kan du lese mer om på helsenorge.no.

Helsenorge.no har også tips for å slutte med snus, som jeg håper kan være til hjelp!

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut