Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Hvorfor får man ståtiss?

Hei!

Hvorfor får man ståtiss?

Jente

Svar fra ungrus.no 18.02.2019

Hei!

Du spør om hvorfor gutter får ståtiss og jeg vil gi en forklaring på det både utfra det rent biologiske som skjer og det som handler om følelser.

Den biologiske årsaken til at man får stå eller ereksjon er at man skal kunne gjennomføre samleie og forplante seg.

Rent teknisk, får man stå fordi svamplegemene som er inne i penis fylles med blod. Penis består av tre kamre som inneholder svamplegemer. Penis blir stiv ved at blod fyller porene i svamplegemene. Så er det klaffer i blodårene fra penis som stenges slik at blodet holder seg i porene (kilde: Sex og samfunn).

Ståtiss får gutter i situasjoner der de er seksuelt opphisset. For unge gutter er det også vanlig å få ereksjon uten å føle seg kåt eller at det skyldes noe seksuelt. Det er helt normalt og egentlig veldig vanlig gjennom puberteten.  Det er også vanlig å  ha ståtiss når en våkner om morgenen (morrabrød). 

Det er vanlig at gutter/unge menn kan få stå litt sånn i "hytt og pine" og i perioder ofte når de minst ønsker det, som for eksempel i skoletimen, i lek/sportsaktiviteter, på bussen når man ser en person som man har følelser for osv.
De fleste klarer å kontrollere dette bedre etter hvert når de blir litt eldre.

Du kan finne  mer om dette på sidene til ung.no

Med vennlig hilsen

Aina Kjær
Helsesøster

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut