Svar fra ungrus.no 10.04.2019
Hei!
Når du lurer på temaer knyttet til rusmidler, kan det være lurt å skrive det inn i søkefeltet på ungrus.no.
I ditt tilfelle, ville du kunne finne flere svar, som vi har gitt før. Jeg gjengir noe her, som jeg håper besvarer spørsmålet ditt.
Alkohol oppstår naturlig når for eksempel frukt og bær gjærer. Noen har for mange tusen år siden oppdaget at den gjærede frukten gir en rusvirkning. Mennesket har likt denne rusvirkningen og funnet måter å kontrollere gjæringsprosessen på, slik at de blant annet har kunnet brygge øl og lage vin. Vi vet at det ble skrevet ned oppskrifter på øl i Midt-Østen for 6000 år siden. I Norge ble det brygget øl allerede i bronsealderen.
Vi vet også med sikkerhet at det ble produsert vin i Egypt 2400 år f.Kr.
De alkoholholdige drikkene vi lager i dag, er stort sett fremstilt ved gjæring av det sukkeret som finnes i plantemateriale av bær, frukt, korn, poteter, honning og melasse.
Brennevin eller sprit har over 22 volumprosent alkohol og er laget ved at man destillerer en alkoholholdig væske. Dette ble gjort fra 800-tallet og utover. Brennevin ble først ansett for å være en medisin, men ble etter hvert brukt som drikke i blant annet Danmark fra 1500-tallet og utover. For å lage sprit, lar man en væske som allerede har alkohol i seg gå gjennom et destillasjonsapparat. (Kilde: Store norske leksikon, snl.no).
Vennlig hilsen
Anne Wivestad
ungrus.no