Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Venter på første mens

Hei!

Har ikke fått mensen ennå og begynner å bli bekymret. Alle jentene i klassen har det, men ikke jeg!
Begynner å få pupper og har hatt utflod i snart 2 år.
Hva gjør jeg?

Jente 14

Svar fra ungrus.no 14.04.2020

Hei, 

Du skriver at du er bekymret fordi du ikke har fått mens og er 14 år gammel. Jeg kan forstå at dette skaper bekymring hos deg, spesielt når det er slik at alle de andre jentene i klassen din har fått mensen. De aller fleste jenter kommer i puberteten en gang mellom 11 og 17 års alder. Dette er ulikt fra jente til jente. Noen kan også starte tidligere og noen er litt seinere, og alt er likevel normalt. Du har begynt å få pupper og du sier du har hatt utflod i 2 år. Alt det du beskriver er også helt normalt. Vanligvis kommer mensen ca 2 år etter at brystene har begynt å komme. Jenter får også hår under armer og kjønnsorgan før mens kommer.
Du må nok bare smøre deg med litt mer tålmodighet, så vil du også få mens snart. Ekstra fint er det om du har en mor eller en annen voksen person du kan snakke med om pubertet og utvikling.

Med vennlig hilsen

Aina Kjær 

Helsesykepleier

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut