Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Vanskelig å snakke om mensen

Hei!

Hvordan kan jeg si til mamma at jeg har fått mensen? Jeg tør ikke si det personlig og er redd for å si det til noen. 

Har lyst til og starte på p-pille. Går det an?

Jente 14

Svar fra ungrus.no 18.03.2020

Hei!

Mange jenter synes det er flaut å snakke om mensen, spesielt dersom man ikke har snakket om det hjemme tidligere. Du er jente, og da er det å få mensen det mest naturlige i verden. Siden mamma er kvinne, har hun også lang erfaring med dette. Kanskje har hun bare gått og ventet på at du skal gi beskjed, og kanskje synes hun det er vanskelig å spørre deg. Voksne kan også være sjenerte og synes sånt er flaut.
Jeg foreslår at du bare hopper i det og forteller hvordan det er fatt. Du trenger sannsynligvis penger til å kjøpe bind eller tamponger for, så dette er det bare å få sagt i fra om, ved en passende anledning. Blir det for vanskelig, kan du for eksempel skrive det du trenger på handlelista eller på en sms, så får hun vite hvordan det er fatt.

Når det gjelder p-piller, så sier du ingenting om hvorfor du har lyst å starte med det. Jeg vil derfor anbefale deg å ta en prat med helsesykepleier på skolen, så kan dere gå gjennom hva som er årsaken til at du ønsker p-piller, og hvilke muligheter du har.

Vennlig hilsen

Anne Wivetsad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut