Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Seksuell lavalder og samtykke

Hei!

Jeg er 12 og kjæresten min er 15. Vi hadde sex for to måneder siden. Han blir snart 16 og jeg 13.
Hvis noen finner ut av at vi har hatt sex og anmelder det når han blir 16, får han da straff for noe han gjorde da han var 15? Vi hadde jo samtykke.

Jente 12

Svar fra ungrus.no 01.02.2023

Hei! 

Den seksuelle lavalder i Norge er 16 år og det betyr helt enkelt at personer som har sex med barn under 16 år kan bli straffet for det. En person som er over 15 år er over den kriminelle lavalder og vil kunne bli straffet. Når to personer er like i alder og utvikling og har frivillig sex, blir det gjerne sett på som en sak mellom dem. Om politiet mottar en anmeldelse, vil saken bli vurdert ut fra flere forhold, som aldersforskjell og alder på den yngste. Det betyr at det godtas mindre aldersforskjell når den yngste er under 15 år. 

Det er ikke vanlig at jenter på 12 år har sex med andre. Ei jente på 12 år er fortsatt et barn. Selv om du skriver at dere begge samtykket, så handler det om mer enn det.
Er du moden nok til å romme konsekvensen av det samtykket? Vet du og dere helt og fullt hva det innebærer å samtykke til sex? 
Gjennomsnittsalderen for første samleie er nå over 16 år for jenter og 18 år for gutter.
Det er  normalt å kunne kjenne på gode følelser når en er sammen med en annen person en liker veldig godt og kjenner det er godt å være sammen med.
Det er likevel viktig at du bruker tiden du har foran deg til å bli kjent med deg selv, hva ønsker du og hva liker du. Bli kjent med kroppen din i den fasen du er i nå.
Det er mye som skjer i kroppen hos ei jente som er 12-14 år rent utviklingsmessig. Kroppen er i endring, tanker og følelser kan spinne som aldri før. 

Jeg legger ved en lenke til en side på ung.no som du kan lese noe mer om samtykke og seksuell lavalder

Med vennlig hilsen

Aina Kjær,

Helsesykepleier

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut