Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Gravid og i forhold med en som ruser seg

Hei!

Jeg er gravid, er sammen med en som misbruker ADHD-medisiner, han kan ta opp til 30 på en dag.
Når effekten går bort, så lever han et vanlig liv med jobb og alt.
Jeg merker at jeg kan ikke bo med en sånn person, fordi jeg aldri vet når han ruser seg.
Sist gang, da jeg var på sykehuset etter å ha hatt en alvorlig ulykke, så valgte han å ruse seg og jeg visste ikke noe om han de to dagene til jeg kom hjem. 

Men, det er bare 3 uker igjen til fødselen. Vet ikke om jeg bør gå fra han eller hva kan jeg gjøre?
Hvor kan jeg søke veiledning?

Kvinne 23

Svar fra ungrus.no 26.01.2023

Hei! 

Du skriver at du er gravid og at du er sammen med en som misbruker ADHD-medisiner. Du lurer nå på hva du skal gjøre da det av og til kan være nokså uforutsigbart å leve sammen med en som misbruker medikamenter.

At du nå  skal ha barn om få uker gjør at du har fått flere enn deg selv å tenke på og derfor et annet perspektiv når du gjør dine valg. Du etterspør veiledning og det bør du kunne få fra jordmor, som du forhåpentligvis går til. Noen kommuner har et forsterket tilbud til gravide som har partner som misbruker medikamenter og annen rus.

Det er vanskelig her å gi deg konkrete råd for hva du bør gjøre, men det er viktig at du nå tenker på barnet som snart kommer og hvordan dere får det. Du kan ogå ta kontakt med helsesykepleier som skal følge dere opp på helsestasjonen. Helsesykepleier er en person som du skal kunne rådføre deg med og få veiledning fra.  Noen helsestasjoner har også knyttet til seg familieveiledere som skal kunne gi deg god veiledning og støtte. Kanskje har du venner eller familie du kan snakke med som kan støtte deg? 

Med vennlig hilsen

Aina Kjær 

Helsesykepleier

ungrus.no

 

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut