Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Gravid og fortvilet

Hei!

Jeg er 16 år og ca 25 uker gravid. Jeg har ikke klart å fortelle mamma og stefaren min, og det er fordi det er stefaren min som er pappaen til babyen. Jeg og han har hatt sex mange ganger, mamma vet ikke noe og har aldri mistenkt at jeg har holdt på med han. Han er dobbelt så gammel som meg, og han og mamma har vært sammen i 5 år.
Jeg får skikkelig dårlig samvittighet av tanken på at jeg skal ha baby med han. Også kommer de sikkert til å hate meg for evig tid. Lurer på om jeg kan si jeg ikke aner hvem pappaen er (og er det ulovlig å juge om det?) når jeg skal si jeg skal ha baby til folk? Føler meg bare hjelpesløs, pluss at magen min begynner å bli for stor til å skjule nå. Vet ikke åssen jeg skal løse alt dette uten å ødelegge for mamma. Og ja, jeg vet jeg burde tenkt på det tidligere, men har alltid vært forelska i stefaren min.

Jente16

Svar fra ungrus.no 24.02.2022

Hei, 

Du skriver at du er 16 år, ca 25 uker gravid og at det er stefaren din som er pappaen til barnet ditt.

Det er trist å høre at din stefar har gjort dette mot deg. En stefar skal ikke ha sex med sitt stebarn. Det er ulovlig i Norge og kommer under det vi kaller for incest. Straffeloven § 314 rammer den som har seksuell omgang med noen en person har ansvaret for. Det er din stefar som har gjort noe som er helt ulovlig ved å ha utnyttet deg som han har et ansvarsforhold til. Din stefar kan komme i fengsel for det han har gjort mot deg. Jeg forstår godt at du synes at dette nå er blitt veldig vanskelig og at det kan kjennes nokså håpløst. Du har likevel ikke ansvaret her. Det er din stefar som må bære det. 

Det er veldig viktig at du får snakket med noen gode voksne som kan hjelpe deg videre. Kan du snakke med en helsesykepleier på skolen din eller en lærer? Er det kanskje en annen voksen i familien som du stoler på og kan fortelle dette til. Hele sannheten bør bli fortalt, og jeg råder deg til ikke å unnlate og fortelle hvem som er far til barnet. Jeg synes også at du bør snakke med en annen voksen før det blir fortalt til din mor. Du kan gjerne vise til mitt svar når du snakker med en voksen om dette. Den andre voksne kan så være sammen med deg når det blir fortalt til din mor. Du bærer ikke ansvaret her. Jeg forstår at du tenker på din mor og kan føle at du ødelegger for henne, men igjen er det stefaren din som allerede har gjort det. 

Husk: Selv om du er over den seksuelle lavalder som i Norge er 16 år så er du fremdeles et barn. Din stefar er en voksen mann og derfor vil dette være hans ansvar og hans skyld at dette har skjedd med deg. 

Videre er det nå veldig viktig at du og barnet du bærer blir ivaretatt og derfor bør du ta kontakt med fastlegen for en time så fort som mulig. Om ikke du klarer å snakke med noen av de andre så kan du fortelle alt til legen din som også kan hjelpe deg videre. Som du selv sier, så vil graviditeten snart være synlig for din mor og hun vil likevel finne ut av det. 

Be om hjelp fra andre voksne i dag. Det må være noen voksne rundt deg som kan hjelpe deg videre og om dette blir veldig vanskelig, så kan du ringe barnas alarmtelefonen på tlf.: 116 111, så kan de hjelpe. 

Ønsker deg det aller beste!

Med vennlig hilsen 

Aina Kjær 

Helsesykepleier

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut