Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Ulikt syn på alkohol i parforholdet

Hei!

Vet ikke hvordan jeg skal starte, så her kommer det.
Jeg har en forlovede som drikker en gang i blant og veldig sjeldent kommer hun hjem full. Men de gangene hun kommer hjem blir hun veldig rar og kanskje litt urettferdig.
Jeg drikker ikke fordi jeg har hatt mange dårlige opplevelser som gjør at jeg velger å ikke drikke, men hadde håpet på at min partner hadde forstått den delen bedre. For henne er alkohol en måte å gå ut og være med venner, mens for meg er det en unnskyldning for å finne en grunn for å drikke.

Jeg har ikke imot folk som drikker når jeg går på fest edru, men har fremdeles vansker med å få andre til å respektere at jeg ikke vil drikke og at det er et valg jeg har hatt.

Hvordan kan jeg få min forlovede til å respektere mitt valg med å ikke drikke når hun gjør det en gang i blant?
Har sagt til henne at jeg ikke bryr meg, men at hun ikke må komme hjem og lage dårlig stemning fordi jeg ikke liker alkohollukt. 
Jeg blir ukomfortabel, og hun forstår meg ikke.

Mann 18+

Svar fra ungrus.no 28.05.2021

Hei gutt 18+!

Takk for innlegget ditt! 

Det å ha ulikt syn på alkohol i et parforhold tror jeg mange kan kjenne seg igjen i.

Oppvekst, miljø vi selv velger og egne erfaringer med alkoholbruk påvirker hvordan vi selv ønsker å ha det i et parforhold. 

Jeg synes det er flott at du har tatt ditt valg på bakgrunn av dine dårlige opplevelser, og det er da skuffende når en føler at en blir møtt med manglende respekt for dette valget. Det burde ikke være slik at en må forklare hvorfor en ikke ønsker å drikke alkohol, men dessverre er det et kjent problem. Stå på ditt du, og om ikke dine venner kan respektere det, så er det mer deres problem. 

Jeg vil råde deg til at du tar opp med din partner hvordan du har det (når dere er rolige, og ikke under en krangel eller i påvirket tilstand), og prøver å forklare henne at dette er vanskelig for deg, og prøve å komme i dialog om hvordan dere kan respektere hverandres valg.  

For noen kan det være godt å gå til en parterapeut for å få til en god samtale og få noen konstruktive innspill til situasjonene dere står i. 

Lykke til! 

Vennlig hilsen

Ann Christin Haugen 

Spesialutdannet sosionom 

Sørlandet sykehus 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut