Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Hvorfor blir man avhengig?

Hei!

Hvorfor blir man avhengig av rusmidler?

Det er farlig, og det kan ta liv av mennesker.

Gutt 15

Svar fra ungrus.no 21.01.2020

Hei!

Du har helt rett i at det kan være farlig å bruke og bli avhengig av narkotika. Det er likevel ikke slik at alle som bruker disse stoffene blir avhengige. Men noen blir lettere avhengige enn andre, antagelig har det noe med arv å gjøre.

Avhengighet betyr at man har en sterk trang til å ta inn det stoffet man er blitt avhengig av, man får ubehag (abstinenser) dersom man ikke får tilført stoffet, og det sosiale livet (økonomi, familie, venner, jobb) blir mer eller mindre skadet/ødelagt. Det er veldig sterke krefter i hjernen som styrer dette, og for oss andre kan det virke helt utrolig at mennesker skader seg selv så mye som mange rusmiddelavhengige gjør.

Det som skjer, er at belønningssystemet i hjernen blir satt ut av spill av rusmidlene. Dette systemet lager blant annet dopamin. Når dopamin strømmer ut i hjernen, føler vi oss lykkelige og vi får lyst til å gjøre mer av det som utløste dopaminet. Hos mennesker som ikke er rusmiddelavhengige, er noe av det som utløser dopamin for eksempel sex, mat, fysisk aktivitet, det å være sammen med andre mennesker ("flokken") og kulturopplevelser som musikk etc.
Hos de som er rusmiddelavhengige har stoff som alkohol, kokain, heroin, cannabis, amfetamin og metamfetamin overstimulert lykkesenteret slik at dopaminet ikke blir sluppet ut på normal måte. Disse stoffene overtar for de naturlige dopaminutløserne, og det er det vi kaller fysisk avhengighet. Alle de stoffene jeg nevnte ovenfor gir omtrent samme påvirkning på belønningssystemene i hjernen. 

Når først belønningssystemene er satt ut av spill av rusmidler, tar det tid å få det normalt igjen etter at man har sluttet med rusmidler. Det kan faktisk ta flere år, og i den tiden er det svært lett å få tilbakefall til å bruke rusmidler igjen. 

Vennlig hilsen

Dagfinn Haarr

Kommuneoverlege

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut