Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Snusbruk og hjertebank

Hei!

Leser flere som beskriver tung pust av snus og opplever det samme. Selv puster jeg merkbart lettere og det kjennes som hjertet også slår lettere uten snus. Alt i alt kjennes sirkulasjonen bedre ut.
Er dette en innbilning?

Gutt 17

Svar fra ungrus.no 25.07.2022

Kjære gutt, 17 år!

Du mener du merker at du puster lettere og hjertet slår lettere når du ikke bruker snus, og du lurer på om det er en innbilning. Ettersom snus inneholder mye nikotin, går det an å få i seg mer nikotin gjennom snusbruk enn gjennom røyking. Nikotin har en rekke effekter på blodsirkulasjonen. Blodårene trekker seg sammen og pulsen øker, blodtrykket kan også øke når "hydraulikken" blir giret opp av nikotin. 

Derfor kan det godt hende at det du merker ikke er innbilning. Dersom du har tilført kroppen store doser nikotin gjennom snus, vil nok det ha påvirket hjertet og blodårene slik jeg har beskrevet ovenfor. Og det er da ikke usannsynlig at kroppen din reagerer slik du har merket. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege, spesialist i samfunnsmedisin og allmennmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut