Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Alder og kriminalitet

Hei!

Er det forskjell på årsakene til at unge og voksne blir kriminelle?

Gutt 17

Svar fra ungrus.no 06.03.2020

Hei!

Det er et interessant spørsmål du stiller, men når det gjelder hva som gjør at voksne blir kriminelle, så er det nok litt på siden av det svartjenesten til ungrus.no har kompetanse på.
Når det gjelder unge, så vet vi litt mer. Selv om det er veldig få som begår kriminelle handlinger, kan det hende at mange av oss bryter loven av og til. Kriminelle handlinger er så mangt, fra å kjøre for fort til å begå drap.

Unge som starter tidlig med kriminelle handlinger, har av og til noen risikofaktorer som kan gjøre dem mer utsatt. Det kan være at de søker spenning og har dårlig impulskontroll. Det kan være at de har med seg vonde opplevelser fra hjem eller skole og kjenner på et utenforskap. Dersom man begynner å ruse seg tidlig, kan det også medføre at man begynner med å stjele eller selge stoff for å finansiere rusbruken. Det er også mer trusler og vold i rusmiljøer enn i resten av samfunnet.

Noen få fortsetter med å gjøre kriminelle handlinger gjennom hele livet, mens noen bryter loven for første gang som voksne. Jeg sender deg en lenke til Statistisk sentralbyrå (SSB) der du i tabell 5 kan se alder og kjønn på dem som er siktet i saker der lovbrudd er ferdig etterforsket. Denne tabellen sier ingenting om dette er første gang de anmeldte er mistenkt for lovbrudd eller om det er noen som har begått gjentatte lovbrudd over tid.
Den gir ikke svar på spørsmålet ditt, men kan likevel være interessant å se, fordi den sier litt om hvilken alder som er mest vanlig for ulike typer lovbrudd.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut