Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Blackout på byen

Hei!

Jeg har ved et tilfelle vært ute på fest (jeg har høy toleranse når det kommer til alkohol, og har blackout ut en total av 2 ganger), men saken er at de to gangene jeg blacket ut, så drakk jeg ekstremt lite. Den første gangen så husker jeg så og si ingenting på 24 timer. Ble sinnsykt dårlig og husker virkelig ingenting.
2. gangen så drakk jeg også nokså lite, jeg var i ufattelig god form til jeg endte på byen. På et eller annet tidspunkt så blacket det helt ut. Og har hørt dagen etter at jeg var overalt og helt syk (på en positiv vri). Sykt energisk og var rett og slett all over the place. Husker små glimt i løpet av kvelden, husker veldig diffust slutten av kvelden at jeg spydde og hukommelsen kom svakt tilbake igjen, så tåler jeg ufattelig mye alkohol.

Jeg passer også godt på å spise jevnt og trutt igjennom hele dagen. Mistenker at jeg ble dopet ned disse to gangene, da jeg ikke kjenner meg igjen slik. Det er også 5 år mellom hver gang. Den sistnevnte skjedde for to kvelder siden.
Kan dere ha noe logisk svar på dette? Er det mulig at det er involvert noen form for dop? Og evntuelt hvilket?

Jente 18+

Svar fra ungrus.no 09.11.2021

Hei! 
Det må ha vært skremmende for deg å oppleve å nærmest "miste deg selv" i form av blackouts. Alkohol kan føre til blackouts fra 1,5 i promille og oppover. Høy alkoholpromille avhenger ikke bare av hvor mye man drikker, men også av fysikk, dagsform, matinntak og tempo man drikker i. Jeg er ikke kjent med hvor mye du drikker, hvor ofte eller hva du drikker. Det er faktorer som kan være forklarende, men du sier at du har høy toleranse.
Vanligvis når man utviklet høy toleranse drikker man relativt ofte og kroppen og hjernen blir mer vant til alkohol. Dermed skal det mer til før man registrerer endringer (føler oss fulle). Hyppige blackouts kan også være tegn på endringer i din hjernefunksjon, og kan være et første tegn på et fremtidig alkoholproblem. Du beskriver her at det har vært 5 år i mellom, noe jeg ikke anser som hyppig. Likevel kan det være lurt å ta dette på høyeste alvor. For å unngå blackouts bør du begrense alkoholinntaket og forsøke å holde promillen lav. Dette kan du gjøre ved å drikke sakte, drikke et glass alkoholfri væske mellom hver alkoholenhet, spise godt før du begynner å drikke og si ifra til venner at du ikke skal drikke så mye og be dem minne deg på det.

Vi er også kjent med at samtidig inntak som benzodiazepiner (valium) og hasj kan lettere føre til blackouts bår man drikker. GHB kan også ha denne virkningen. Det kan altså ha vært andre rusmidler enn alkohol inne i bildet, men spørsmålet er om du har grunn til å mistenke det? Var det personer der du ikke stoler på? Noen som forsøkte å utnytte deg på en eller annen måte?  Hvis du var sammen med venner du stoler på, som kun opplevde deg beruset, kan det tyde på at blackouts forårsaket av alkohol. 

Vennlig hilsen

Carina Egeland

Avgiftningsposten

Avdeling for rus og avhengighetsbehandling

Sørlandet sykehus

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut