Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Innhold i tobakk

Hei!

Hva inneholder tobakk?
Kan tobakk påvirke idrettskarrieren din?

Hilsen jente.

Svar fra ungrus.no 24.03.2015

Hei!

Her får du et fellessvar fra Dagfinn Haarr og Anne Wivestad:

Bladene fra tobakksplanten inneholder nikotin, som er et stoff som påvirker nervesystemet og er sterkt avhengighetsskapende. Når tobakk blir røykt, blir det også frigjort mange andre helseskadelege stoffer.

Helsedirektoratet skriver dette om røyking på sine nettsider:

"Innholdsstoffer i sigaretter

Moderne sigaretter er høyteknologiske industriprodukter hvor smak, nikotininnhold og andre faktorer bestemmes under produksjonen. Det finnes ulike tobakkstyper og ulike måter å foredle tobakken på. Snus, sigaretter og rulletobakk er ikke rene naturprodukter, men inneholder en lang rekke tilsetningsstoffer.

Fra et helsemessig synspunkt er det mindre interessant hva som er i sigaretten før den tennes. Under forbrenningsprosessen, hvor temperaturen kan passere 900 grader celsius, dannes nye kjemiske forbindelser. Grovt sett inneholder sigaretter tjære, nikotin og karbonmonoksid. Nikotin er den avhengighetsskapende komponenten i tobakk. Karbonmonoksid (kullos) binder seg til de røde blodlegemene og reduserer dermed oksygentilførselen til cellene i kroppen. I ulike tjæreforbindelser finner vi en rekke giftige og kreftfremkallende stoffer og forbindelser.

Tilsetningsstoffer i tobakk

De fleste tilsetningsstoffene som blir brukt i tobakksprodukter er enten fuktighetsbevarende stoffer eller søtstoffer som blir tilsatt for å dekke over ubehagelig smak. I tillegg kommer stoffer som brukes for at produktet skal tåle belastning under produksjon og transport, i tillegg til forbrenningsmodifiserende stoffer, konserveringsmidler og lim. I Folkehelseinstituttets helserisikovurdering av tilsetningsstoffer i tobakk (fhi.no) poengterer de at bruk av tobakksprodukter medfører en betydelig helserisiko. Å fjerne tilsetningsstoffene vil neppe gjøre tobakksproduktene noe mindre helseskadelige, men slike stoffer kan bidra til økt røyking.

Sist oppdatert: 12. februar 2015"

Når det gjelder spørsmålet om tobakk kan påvirke idrettskarrieren, så kommer det an på hvordan du inntar tobakken.
Røyking av sigaretter binder opp de røde blodlegemene med kullos, det ødelegger for de som skal drive utholdenhetsidretter.
Røykere har også mer plager fra lungene (astma, bronkitt), og det kan ødelegge idrettsprestasjoner.

Snus virker ikke inn på lungene, men kan gi høy puls og høyt blodtrykk. I det lange løp vil det kunne gi skader på hjerte- og karsystemet.

Dersom man skal yte maksimalt innen idretten, må selvsagt både hjerte og lunger fungere perfekt. Alle former for nikotin kan derfor påvirke en idrettskarriere negativt. 


Vennlig hilsen 

Dagfinn Haarr,

kommuneoverlege 

og

Anne Wivestad

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut