Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Pårørende til rusavhengige

Hei!

Hvordan kan det påvirke andre hvis du blir avhengig av rusmidler?

Gutt 14

Svar fra ungrus.no 04.05.2020

Hei gutt 14!

Takk for at du skriver til oss! Jeg tror det er mange som lurer på akkurat dette du spør om her, så takk for at du stiller dette spørsmålet!

I en familie der noen er avhengig av rus, blir det unormale normalt. Men det mener jeg at det lages egne "regler" som gjelder i slike familier. Det som skjer er ofte det motsatt fra andre "normale" familier der ingen ruser seg.
Der snakker man sammen, det er lov å si hva man føler og tenker,  fortelle hvordan man ønsker å ha det og si ifra hvis man føler noe er urettferdig. Vi kan godt si at det handler om å leve, trygt og godt.

I familier der det er rus, skjer, som sagt, odte det stikk motsatte, og vi sier det handler mer om å overleve enn å leve. Man har ikke lov å snakke om ting, det er ikke lov å føle og heller ikke lov å kjenne etter. Alt fokuset i familien er rundt den som er avhengig av rusmidler, og de andre tar hensyn til han eller henne. For andre i familien som ikke ruser seg, er dette vanskelig og veldig vondt. Ofte danner det seg roller i slike familier, som er strategier eller metoder man lager seg for å overleve. Det kan for eksempel være at noen utagerer og lager masse bråk enten hjemme eller på skolen. Noen blir helt stille og oppfører seg veldig pent, det er nesten slik at man ikke legger merke til disse barna fordi de gjemmer seg litt bort. Andre blir litt klovnete, og forteller vitser og tuller mye når ting blir vanskelig. Og andre blir helter, det vil si at de oppfører seg litt voksent og tar mer ansvar hjemme enn barn vanligvis skal, de er flinke på skolen og organiserer for de andre som bor i huset.

Det som er viktig, er at de som vokser opp i et hjem med rus, snakker med andre voksne de stoler på. Enten helsesøster, en tante eller onkel som de er glad i, en lærer, en foreldre til venner for å nevne noen eksempler.
Det hjelper å snakke med noen, og selv om noen av og til føler det sånn, er det viktig for meg å understreke at det aldri barns feil at noen ruser seg.

Håper svaret mitt var til nytte, gutt 14!

Med vennlig hilsen

Tone Jacobsen

Spesialutdannet sosionom

Avdleing for rus og avhengighet

Sørlandet sykhus

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut