Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Skader av narkotikarus

Hei!

Hvilke kortsiktige skader gir narkotika?

Gutt 12

Svar fra ungrus.no 24.04.2017

Hei!

Mange som prøver narkotika, gjør det bare noen få ganger, og de får som regel ingen skader av det.
Narkotika er mange forskjellige rusmidler, som har ulike virkninger. De kan virke forskjellig fra person til person, og fra gang til gang. Felles for dem er at de gir en rusvirkning som påvirker hjernen og resten av kroppen vår.
Rusen gjør at man blir mindre konsentrert, får dårligere styring på bevegelsene, blir mer risikovillig og mer ukritisk til hvordan man oppfører seg. Dette kan medføre at man lettere kommer opp i situasjoner hvor man skader seg, kommer ut for ulykker og voldssituasjoner. Dette kan føre til kortsiktige skader, men man kan i verste fall dø eller få skader man må leve med resten av livet.

Noen rusmidler kan virke veldig negativt på mennesker som er disponert for ulike sykdommer, det kan være alt fra hjertelidelser til psykiske sykdommer. Det er ikke godt å vite om dette på forhånd.
Enkelte rusmidler kan virke slik at man ser, hører eller lukter ting som ikke er virkelige. Det kan være en skremmende opplevelse for noen. Mange opplever angst og depresjon etter å ha ruset seg mye en periode.

Er man riktig uheldig, kan man den ene gangen man prøver narkotika både bli smittet av alvorlige sykdommer eller få i seg så mye at man får en overdose, som kan være dødelig.

Dette var bare en liten og kort gjennomgang av noen av de skadene som kan oppstå ved kortvarig bruk av narkotika.

Hvis du vil lese mer om de enkelte narkotiske stoffene, kan du gå inn på helsenorge.no.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 
 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut