Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Redd når noen er full

Hei!

Er det normalt å vere redd når noen er full?

Jente 12

Svar fra ungrus.no 04.03.2020

Hei!

Det er mange som blir redde når noen er fulle. Det er ikke uvanlig at folk oppfører seg på en annen måte enn ellers når de har drukket alkohol. Dette skyldes blant annet at alkohol gjør at man ikke tenker like mye over hvordan ens egen oppførsel virker på andre. Dette kan føre til at man sier og gjør ting som man ikke ville gjort når man er edru, og som kan virke sårende eller skremmende på andre.
Det er heller ikke uvanlig at fulle folk kan bli sinte og aggressive, og til og med voldelige. Da er det normalt at andre mennesker kan reagere med å bli redde. Hvis man blir usikker på hva som kan skje i neste øyeblikk, blir man ekstra på vakt og kan føle seg utrygg. Har man opplevd skremmende og ubehagelige ting når noen har vært fulle tidligere, kan man bli enda fortere redd. Da kan det holde å se at noen begynner å drikke alkohol, så blir man på vakt.
Hvis det er slik at du opplever at noen i i familien, eller andre du kjenner, drikker på en slik måte at du blir redd, synes jeg du skal snakke med en voksen du stoler på om hvordan du opplever det. Da kan den voksne si i fra eller hjelpe deg til å si til den som drikker hvordan du opplever dette. Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen om dette. Barn skal slippe å være redde fordi noen nær de drikker alkohol eller bruker andre rusmidler. Da er det viktig å gi beskjed til den som som drikker at dette må stoppe. 

Noen klarer ikke å kutte ned på alkoholbruken på egen hånd. Da kan de få hjelp til dette gjennom fastlegen sin.
Det er aldri et barns feil at en voksen drikker for mye, og det er heller ikke et barns ansvar at den voksne skal få hjelp. Det som er viktig, er at et barn som opplever å bli redd når noen er full, får sagt i fra om det, slik at det forhåpentligvis ikke skjer igjen 
Dersom dette skjer flere ganger eller det oppstår en krise, kan man ringe Alamtelefonen for barn og unge på telefon 116 111.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut