Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Redd for andres reaksjon på samboers hasjbruk

Hei! 

Samboeren min røyker hasj daglig, han fungerer supert i hverdagen, han er en veldig omsorgsfull og snill person. Jobber 100% og går på jobb hver dag. Jeg er kjempeglad i han, og har før vi flyttet sammen visst om dette med at han røyker hasj på kvelden (gjerne litt mer i helgene når han har fri).

Jeg respekterte dette så lenge han fungerte normalt i hverdagen. Jeg har heller aldri ønsket å endret han på noen måte. Men etter vi flyttet sammen og eier en leilighet sammen, har mine følelser rundt røykingen endret seg. Jeg er mer stresset for at naboer skal merke noe, og hva som egentlig vil skje da. Jeg er også stresset for at min familie skal oppdage dette da de er sterkt i mot det.
Jeg er redd politiet skal stå på døren og hva som skjer da, jeg røyker ikke og kunne aldri falt meg inn å røyke.

Blir jeg straffet om han blir tatt, eller om politiet står på døren hvis f.eks. naboene lukter og sender inn tips?

Veldig mange spørsmål... jeg har sagt til han at jeg aldri skal bli involvert i dette eller ha noe med det å gjøre, noe han forstår.
Men jeg er likevel redd jeg skal bli dratt inn i noe hvis det skulle skje at politiet tar han en dag. Han er en rolig fyr, henger ikke i noe farlig miljø og har oppegående venner. Ingen bråkmaker og kommer fra en bra familie.

Voksen kvinne

Svar fra ungrus.no 10.09.2021

Hei!

Jeg skjønner av spørsmålet ditt at du er veldig glad i samboeren din og at dere har et godt forhold.

Du skriver at han røyker hasj daglig, men at du respekterer dette så lenge han fungerer normalt i hverdagen. Det som bekymrer deg er heller for hvordan andre vil reagere hvis de får vite at han røyker hasj. Jeg skal ikke gå inn i noen diskusjon om helseaspektet ved å bruke rusmidler daglig. 
Jeg forstår imidlertid at det kjennes vanskelig å holde hans rusbruk skjult for familien din, når du vet de er imot det. Du er også redd for konsekvensene dersom naboene merker at han røyker.
Det er vondt å ikke kunne være ærlig overfor sine nærmeste og å være redd for hva naboene kan gjøre om de finner ut av det. Deler du innerst inne din families syn på hasjrøyking? Du skriver at du visste om røykingen før dere flyttet sammen og at du ikke har hatt noe ønske om å endre ham. Er du villig til å gå i bresjen for å forsvare hans valg om å røyke hasj, selv om det får konsekvenser for deg? Har synet ditt på hans hasjrøyking endret seg? 

Det er selvfølgelig veldig forståelig at du engster deg for å blir dratt inn i noe som i dag er ulovlig og som du ikke vil ha noe med å gjøre. Det skal nok mye til før politiet kommer på døra hvis ikke samboeren din gjør noe annet ulovlig enn å røyke hasj. Selv om han skulle bli stoppet av politiet og få et forelegg for hasjrøyking, har de ikke automatisk anledning til å komme hjem på razzia hos dere. Du blir ikke straffet om han blir tatt, men du kan jo komme opp i ubehagelige situasjoner dersom du er i nærheten og han blir konfrontert i en eller annen sammenheng med at han røyker.
Det er også viktig å tenke gjennom hva som kan skje dersom han kjører bil eller har en jobb der han bruker utstyr/verktøy som kan være farlig hvis han er påvirket.

Når du har det på denne måten, tenker jeg det er lurt å lufte bekymringene dine for samboeren din. Først kan du tenke gjennom hva som er viktig for deg i denne situasjonen; handler det om trygghet, prioriteringer i parforholdet, handler det om verdier, syn på rusbruk eller noe helt annet?
Hvis han er villig til å gå i dialog med deg, kan dere prøve å komme frem til måter å håndtere det på som begge kan leve med. 
Det kan jo også være dere vil tenke gjennom hvordan dere vil ha det dersom dere ønsker å få barn sammen. Hvordan ser dere på det med hasjrøyking kombinert med det å være foreldre?

Jeg håper dere får til å ha en konstruktiv samtale om disse temaene slik at du kan føle deg trygg i hverdagen.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

  

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut