Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Plagsomme tanker

Hei!

Jeg sliter med tanker som sitter fast i hodet mitt. Jeg vet at en ting ikke stemmer, men i hodet mitt surrer det og sitter det fortsatt fast på at kan det ha vært noe eller ikke. Altså jeg vet jeg ikke har sendt noe slikt på snap når jeg har snakket med jenter for faktisk mer enn 1 år siden nå, og mer enn 2 år siden. Men det har nå i flere måneder sittet fast i hodet mitt på kan jeg ha sendt noe eller ikke. Også lager jeg meg unødvendige forestillinger i hode, som kan gjøre meg unødvendig bekymret. Så må jeg snakke til meg selv for å berolige meg selv. Altså jeg må jo tenke at det har gått så lang tid, det er jo INGENTING!!
Men hvordan kan jeg bli kvitt disse tankene som sitter fast? Takk for svar!

Gutt 18+

Svar fra ungrus.no 23.11.2021

Hei gutt 18+!

Takk for spørsmålet ditt! Det er mange som kan strever med dette. Det er slitsomt når tankene ikke slipper taket, men bare fortsetter å kverne rundt i hodet.
Som du skriver, så vet du at det ikke stemmer, men det skaper likevel en usikkerhet og tvil som kan gjøre deg sliten og bekymret.

Vi har alle tanker som er mer eller mindre plagsomme, og det er heldigvis noe man kan forsøke for å ta litt mer kontroll over hva en skal bruke tiden på.

En måte er å ønske alle tankene velkomne:

  • Skriv de ned! På telefonen, i ei bok eller les de inn på telefonen. Da får du mulighet til å se hva som surrer rundt i hodet ditt, og du har anledning til å finne ut om det er noe du kan gjøre med de ulike tankene.
  • Kan de løses på noe vis? Dersom svaret er ja, har du mest sannsynlig en løsning på det og dermed er problemet løst. Dersom svaret er nei kan du stryke de ut av boka eller se for deg at du sender de videre på en sky eller buss. Altså at du bestemmer deg for at det er tanker du ikke skal bruke mer tid på. Dette krever noe øvelse, ettersom vi tenker hele tiden og tankene har en tendens til å komme igjen.
  • Bestem deg for når du skal ha disse tankene. Du kan sette av en tid til grubling der du diskuterer de ulike tankene. Er det noe du kan gjøre? Trenger du hjelp til å løse tankene? Er det noe du må akseptere?

Snakk til deg selv: Det er lurt å snakke til deg selv, på en beroligende og snill måte. Hva ville du sagt til en venn i samme situasjon? Øv deg på å være en god venn for deg selv!

Husk at tanker er bare tanker, det er en måte vi forstår ting på og ikke nødvendigvis en sannhet!

Håper dette kan være til hjelp for deg!

Vennlig hilsen

Hellen Ruthjersen

Rask Psykisk Helsehjelp

Kristiansand kommune

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut