Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Opiatbruk

Hei!

Hva skjer hvis du bruker opiater?

Gutt 14

Svar fra ungrus.no 26.10.2021

Hei!

Du spør om hva som skjer hvis du bruker opiater. Med opiater/opioider regner jeg med du mener både rusmidler som heroin og smertestillende legemidler som fentanyl, morfin og kodein og substistusjonsmedisiner som Metadon og Subutex. 
Opioider virker smertedempende og hostedempende. De kan gi rusfølelse, gjøre at man blir sløv og trøtt og kan få treg mage. Det skumle er at de også kan gi pustestans, som er det som skjer ved overdosedødsfall

Opioider er veldig avhengighetsskapende. Selv ved kort tids medisinsk bruk, for eksempel etter en operasjon med en periode med smertelindring med opioider, er det vanlig med nedtrapping for å unngå abstinenser. Abstinenssymptomene kan ligne en kraftig influensa. 

Det som skjer når man bruker opioider over tid, er at man utvikler toleranse. Det innebærer at man må ta mer for å få samme virkning som tidligere. Dersom man har en pause fra opioidbruken, går toleransen raskt nedover. Det kan øke risikoen for overdose dersom man inntar en dose av samme styrke som man tålte tidligere.

Mange som er blitt avhengige av opioider, inntar stoffet med sprøyter. Det innebærer risiko for infeksjoner, hepatitt m.m. Det er også betydelige belastninger knyttet til å få tak i og finansiere egen opioidbruk. Det kan innebære at man gjør ulovlige og destruktive ting for å få penger til rus. Det er også mye trusler og vold i rusmiljøene, noe som gjør livet vanskelig for mange.

Dersom man ønsker å slutte med opioider, er det anbefalt å trappe gradvis ned. Man kan få behandling i rusinstitusjon for å få hjelp til å slutte, eller man kan søke om substitusjonsbehandling i et LAR-tiltak dersom man er blitt avhengig av opioider.

Du kan lese mer om opiater og heroin i Store medisinske leksikon og om opioider på RUSinfo.no.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

.

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut