Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Pårørende til hasjrøykere

Hei!

Hva kan skje med familie og venner om du driver med hasj?

Jente 12

Svar fra ungrus.no 17.06.2020

Hei! 

Hvordan hasj påvirker livet til den enkelte og de rundt seg er veldig individuelt. Noen klarer å leve et tilsynelatende vanlig liv, mens det for andre bidrar til store forandringer, ikke bare for den som bruker hasj men også for de rundt seg. 

Hasj har vanligvis større innvirkning på livet til en ungdom enn for voksne. Når man er ungdom er man gjennom en periode med mye utvikling og læring. Bruk av hasj kan bidra til at det blir vanskeligere for vedkommende å lære nye ting på skolen siden hasjbruk nedsetter konsentrasjonsevnen og hukommelsen. Dette kan føre til at ungdommen ikke klarer fullføre skolegangen eller beholde en jobb. Hasjbruk kan også påvirke sosiale relasjoner til venner og familie. Ofte får man kontakt med et nytt vennemiljø, noen blir involvert i kriminalitet og slutter med aktiviteter som de tidligere drev med. Brukerens holdninger til rus forandres, de aller fleste ungdom prøver å skjule at de bruker hasj. Dette kan medføre at brukeren begynner å lyve for nærmeste familie.

Alt dette kan medføre store bekymringer for de rundt brukeren og at det oppstår mistillit og utfordringer i relasjonen.  

Når en bruker begynner med rus, skjer det ofte i det eksisterende vennemiljøet eller at brukeren har fått nye venner for å utforske rusen sammen med dem. 
Derfor må venner være bevisst sine egne valg og holdninger til rusmidler slik at man ikke blir dratt med i noe som man ikke ønsker å være en del av. 

Hilsen Madelene Skårdal 

Koordinator for hasjavvenningsarbeidet i Kristiansand kommune 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut