Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Konsekvenser av narkotikabruk

Hei!

Hvilke konsekvenser kan det å begynne med narkotika få for kropp, venner, selvbilde, familieforhold og skole/jobb?

Jente 15

Svar fra ungrus.no 18.01.2018

Hei!

Det er et stort og omfattende spørsmål du kommer med. Kommuneoverlege Dagfinn Haarr svarte på et tilsvarende spørsmål for kort tid siden, så her får du det svaret han ga da. Red.

Det var et viktig spørsmål, men det vil kreve en hel lærebok å svare deg grundig. For det første kommer det an på hvilke narkotiske stoffer man bruker, hvor ofte man ruser seg og hvor mye man bruker. Det er også viktig hvor gammel man er når man begynner, fordi skadene blir større jo tidligere du starter. Noen kan bruke små mengder narkotiske stoffer uten å ta noe særlig skade. Dersom man blir avhengig av et stoff, vil man ofte bruke mer og mer av stoffet, og det kan være veldig skadelig for helsa. Her er en liten oppsummering: 

  • Hjernen vil ta skade på mange forskjellige måter, både selve stoffet kan skade, men også dersom man får overdoser som gjør at hjernen ikke får nok surstoff i en periode. Hjernen er særlig utsatt dersom man begynner å ruse seg i tenårene mens man fortsatt vokser. 
  • Hjertet og blodårene kan bli skadet på mange forskjellige måter, både blødninger, betennelser, blodpropper og hjertesvikt er mulige sykdommer
  • Leveren blir spesielt skadet av et rusmiddel vi ikke regner som narkotisk, altså alkohol. Men de som deler sprøyter kan smitte hverandre med hepatitt A, B og C, og særlig hepatitt C kan gi leversvikt eller leverkreft etter mange år. 
  • Lungene: De aller fleste som bruker mye narkotiske stoffer, røyker også vanlig tobakk. Når du kombinerer tobakk med hasj, blir lungene lettere skadet. Dersom lungene blir alvorlig skadet, vil dette også gjøre at man får en hjertesvikt, fordi blodet må presses gjennom de ødelagte lungene. 
  • Tarmene: Mange som bruker narkotika har mye plager med tarmene, forstoppelse, vondt i magen. 
  • Tennene: Mange som bruker narkotika har veldig dårlige tenner, og det kan igjen gi betennelser andre steder i kroppen og dessuten mye magetrøbbel fordi man ikke klarer å tygge maten ordentlig. 
  • Psykisk: Det er veldig vanlig å ha angst, depresjon og til og med alvorlig sinnslidelse når man bruker narkotiske stoff. Noen mennesker som allerede har disse plagene, bruker narkotika for å dempe plagene, men det er også vanlig at særlig amfetamin og hasj kan gi store psykiske plager. 
  • Sosialt: Dersom man blir avhengig av et eller flere narkotiske stoffer (eller alkohol) vil det ofte gå ut over famlien, venner, jobb, inntekt, bolig.
  • Død: Det er vist at de som har et alvorlig rusmisbruk, dør opptil 27 år for tidlig. Det er ganske vanlig at mennesker på 40-50 år som bruker mye narkotiske stoff, dør. Og det er slett ikke bare overdoser de dør av, mange dør av lungesykdommer, hjertesykdommer, kreft, altså vanlige sykdommer.

Men tross alt er det ikke så veldig mange som bruker narkotika på en slik måte at helsen står i fare. Det er mange ganger flere som bruker de to mest brukte stoffene som kan gi avhengighet, nemlig tobakk og alkohol. Og de kan føre til nesten alle sykdommene som jeg har nevnt ovenfor, og også de som bruker disse stoffene vil kunne dø tidlig.

 

Med hilsen

Dagfinn Haarr
kommuneoverlege

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut