Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Kan man hjelpe andre til å slutte med rus?

Hei! 

Eg lurte på om det går an å hjelpe nokon med å stoppe å ruse seg eller hjelpe dem med korleis dei rus eller koffor?

Jente 12

Svar fra ungrus.no 29.10.2021

Hei!

Jeg er ikke sikker på om jeg forstår hele spørsmålet ditt. Den første delen kan jeg imidlertid si noe om. Der spør du om det går an å hjelpe noen med å stoppe å ruse seg.
Det er ikke mulig å få andre til å slutte å ruse seg hvis de ikke selv ser at rusmiddelbruken er et problem og de selv ønsker å gjøre noe med det. Ofte ser de nærmeste problemet lenge før den som ruser seg, så da kan man prøve å si at man er bekymret for rusbruken til vedkommende og oppmuntre til at han eller hun søker hjelp. Hvis problemene er så store at det er nødvendig med behandling, kan alle trenge en heiagjeng som oppmuntrer og formidler tro og håp på at dette skal gå bra. Hvis personen har ruset seg mye, kan det også være at gamle venner har trukket seg unna, og at vedkommende bare har venner i rusmiljøet.
Da kan det være godt at noen tar kontakt og inviterer til å gjøre hyggelige ting sammen, uten bruk av alkohol og andre rusmidler. 

Dette er et litt generelt svar. Hvis du er bekymret for at en du kjenner har et rusproblem, kan du få mer spesifikke råd på RUSinfo.no.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut