Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Jente føler seg som gutt

Hei!

Jeg er en jente på 10 år. Jeg har ikke fortalt det til noen, men jeg føler meg ikke som jente. Jeg føler meg bare som en gutt, og når folk spør om jeg er gutt eller jente (jeg har veldig kor hår, skjønner du/dere), så syntes jeg det er vanskelig å svare jente!
Men jeg tør ikke å si til noen at jeg føler meg som en gutt! Ikke engang til foreldrene mine eller vennene mine.

Jente/gutt? 10 år

Svar fra ungrus.no 06.12.2021

Hei 10-åring!

Det kan være mange grunner til at du føler som du gjør. Det aller viktigste er at du ber om hjelp fra en voksen for å finne ut av dette med kjønn. Du kan være en guttejente, som liker gutteting. Du kan være en transperson hvor du føler deg født i feil kropp. Du kan ha flere guttehormoner (testosteron) enn andre jenter og det finnes enda flere årsaker til at du føler deg mer som en gutt enn ei jente.
Det første du kan gjøre, er å snakke med en voksen du stoler på. Du kan snakke med helsesykepleier eller lærer på skolen din. Den voksne og du kan snakke med foreldrene dine, hvor dere finner ut av hva som er lurt å gjøre videre. Hvis dere finner ut at du bør bli undersøkt nærmere, for å finne ut av det med kjønn, må du til legen din og han/hun/hen må kontakte barne- og ungdomspsykiatrien, som igjen kan hjelpe deg til å finne ut hvem du er med tanke på kjønn. Det er de som videre kan henvise til Rikshospitalet, som er sykehuset som kan mest om dette med kjønn.

Så det aller første du må gjøre, er å snakke med en voksen du stoler på. Du kan også ringe meg, men det er for å finne ut sammen, hvilken voksenperson som kan hjelpe deg her.
Jeg kjenner barn som har vært redde for å fortelle at de har det som deg til sine foreldre, hvor det har gått bra. Jeg vet jo ikke hvem dine foreldre er, men jeg vet at de fleste foreldre vil støtte barna sine.

Så det beste rådet jeg kan si er å snakke med en voksen du er trygg på, kanskje er det mamma eller pappa.

Mitt telefonnummer er 930 31 181.

Vennlig hilsen

Irene Sande

Seksualrådgiver

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut