Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Hvorfor brukes rusmidler?

Hei!

Hvorfor begynner man med rusmidler når alle vet det er skadelig?

Jente 13

Svar fra ungrus.no 27.05.2021

Hei!

Mange unge lurer på det samme som deg.
Hva tenker du selv om hvorfor vi  bruker rusmidler, selv om vi vet det kan føre til helseskader?

Her er noen punkter, som vi også tidligere har pekt på, som kan være med på å forklare det du lurer på:

  • Mennesket er laget slik at det blir frigjort noe vi kan kalle lykke- eller belønningsstoffer (blant annet dopamin) i hjernen vår når vi gjør ting som er viktige for at vi skal klare oss og overleve som art. Det kan være å være forelsket og å ha sex. Det kan være å spise god mat og være sammen med venner. Det kan være at vi klarer å løse oppgaver som vi synes er vanskelige eller at vi opplever noe spennende. Når hjernen belønner oss med for eksempel en dose dopamin, kan det kjennes som en liten gledesrus. Vi kan bli glade, oppstemte og fornøyde, og vi kan få lyst til å gjenta aktiviteten.
  • Rusmidler trykker på de samme "knappene" og frigjør dopamin og andre "belønningsstoffer" i hjernen. Dette gir en rus som kan gi en følelse av lykke eller tilfredshet. Det gjør også at man kan få lyst til å prøve det igjen.
  • Mennesket har visst om alkohol og planter som har gitt rus i tusenvis av år. Noen rusmidler har vært brukt i religiøse seremonier, fordi man har trodd at man kom i kontakt med ånder og guder i rusen.
  • Noen stoffer er blitt brukt som midler mot smerter og som medisin for ulike plager.
  • Alkohol er fra langt tilbake blitt brukt til fester, bryllup og høytider. Fortsatt er det vanlig å bruke alkohol for å markere at vi har fri, har ferie eller skal feire noe. Kanskje drikker vi alkohol fordi vi har behov for å bli løftet litt ut av det hverdagslige, ha det gøy, rett og slett? Å drikke eller ruse seg sammen med andre, kan også gi en fellesskapsfølelse for dem som deler denne opplevelsen.
  • Mange drikker nok også alkohol eller ruser seg på andre ting for å roe seg ned og slappe av eller for å slippe å tenke på vonde ting de har opplevd og "få fri" fra det som er vanskelig i livet.

Her har jeg nevnt flere grunner til at folk ruser seg, og det finnes mange flere årsaker, for mennesker er forskjellige og har ulike grunner til at de velger å bruke rusmidler.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut