Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Hasjrøyking som 15-åring

Hei!

Er det farlig å røyke hasj som 15 åring?

Gutt 15

Svar fra ungrus.no 23.11.2018

Hei!

Hjernen er ikke fullt utviklet når man er 15 år, og nyere forskning har påvist at det er høyere risiko for negative konsekvenser dersom man begynner å bruke cannabis i ung alder. Hjernen ikke er ferdig utviklet før i 24-årsalderen.

Det er i nyere tid også påvist sammenheng mellom cannabisbruk og en lang rekke fysiske og psykiske skadevirkninger, og disse kan ramme cannabisbrukere i alle aldre.

Når man bruker cannabis, vil virkestoffet THC (tetrahydrocannabinol) transporteres raskt til hjernen og feste seg til spesielle reseptorer. Disse reseptorene finnes i mange deler av hjernen, blant annet i områder som kontrollerer beslutningsevne, motivasjon, hukommelse, smerte, søvn og stress.
Cannabis påvirker disse reseptorene og det kan gå utover hjernens normalfunksjon. Det kan gi dårligere hukommelse, innlæring, konsentrasjon, koordinering, vurderingsevne, nedsatt følelsesliv samt økning av paranoide tanker.
Disse forandringene kan gå utover fungering i dagliglivet og kan føre til problemer i forhold til skolegang, jobb og nære relasjoner.

Langvarig bruk av cannabis kan også gi helsemessige konsekvenser som økt risiko for blant annet utvikling av angst, depresjon, høyt blodtrykk, lungesykdommer (akutt og kronisk bronkitt) og i noen tilfeller utvikling av alvorlige psykiske lidelser som psykose og schizofreni. Bruk av cannabis kan også redusere kroppens immunforsvar slik at den som røyker er mer utsatt for infeksjoner/sykdom. Cannabis kan også påvirke hormonbalansen.

Hvis du ønsker å lese mer om skadevirkninger ved cannabisbruk, så kan du gå inn på denne rapporten utgitt av Verdens helseorganisasjon, WHO 2016.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut