Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Virker alkohol forskjellig på folk?

Hei! 

Moren min er en alkoholiker. Faren min begynte å legge merke til dette da jeg var ca. 6 eller 7 år. Jeg lurer egentlig på om det er mulig at du selv blir påvirket annerledes av alkohol dersom du har en forelder som er alkoholiker. Jeg har hørt at det er større sannsynlighet for at du blir alkoholiker hvis du har en forelder som er det, men kan alkoholen også påvirke deg annerledes? Sånn at du får en annen effekt av det eller noe lignende enn venner som ikke har en mor/far som er alkoholiker? 

Jeg har selv drukket med vennene mine noen ganger på fest o.l., men vennene mine sier at de alltid ikke tenker like mye og at de har det gøy når de har drukket, men jeg tenker like mye som vanlig og har ikke like "morsom" effekt som de.
Jeg og vennene mine har drukket like lenge og ca. like mye hver gang, så det gir ikke så mye mening at de får den type effekten da og ikke jeg?

Broren min som er 17 (snart 18) drikker han også, men det virker som han har det "morsomt", han og, så kanskje det ikke har noe med mammas alkoholproblem, men bare at alle blir påvirket annerledes? Håper spørsmålet mitt ga mening!

Jente 16

Svar fra ungrus.no 10.12.2020

Kjære jente, 16! 

Spørsmålet ditt gir definitivt mening, og jeg vil dele svaret mitt i to deler: 

  1. Vil barn av alkoholikere oppleve annerledes rus enn andre ungdommer?
  2. Hva er ellers viktig for barn/unge som har alkoholikere i nær familie?

Svaret på det første spørsmålet er at det ikke er forskjell på  den biologiske effekten av alkohol hos barn av alkoholikere og andre. Forskerne har funnet ut at effekten av alkohol på ulike mennesker er ganske lik: Den virker sløvende, den virker på lykkesenteret og den fjerner hemninger og kontroll. Dessuten blokkerer den store deler av hjernen dersom promilllen blir for høy, og da er alkohol dødelig.

Men derimot er det ganske individuelt hvorledes vi opplever alkoholpåvirkning. Opplevelsen du får under alkoholpåvirkning er styrt av forventning (altså hvordan du venter at du skal reagere) og hva slags humør du er i når du begynner å drikke. Hvordan vi er lært opp til å reagere, har også betydning. For eksempel vil mange nordmenn bli bråkete og aggressive i alkoholrus, mens mennesker fra andre kulturer bare blir sløve og søvnige. 

Spørsmål to er også viktig. Som du selv er inne på, er det nemlig mye forskning som tyder på at alkoholisme til en viss grad går i arv. Det ser ut til at sannsynligheten for å bli alkoholiker er økt dersom en av foreldrene er alkoholiker. Dette kan både være biologi (altså at du har arvet en fysisk sårbarhet for alkohol) eller sosial arv, altså at du har "lært deg" alkoholmisbruk hjemme .Jeg har rådet barn av alkoholikere til å være ekstra varsomme med alkoholen, siden noen av dem lettere enn andre kan utvikle alkoholisme. Det kan være vanskelig å behandle denne lidelsen, det er bedre å forebygge ved å være ekstra varsom med alkoholbruken din. Om du eller din bror er i den gruppen som har økt risiko for alkoholisme, kan ingen si før det er gått flere år.
Det kan være lurt å passe litt ekstra godt på! Lykke til!

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege 

Spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut