Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Ungdom og søvn

Hei!

Hvor mye søvn er lurt for en 14-åring?

Jente 14 

Svar fra ungrus.no 26.04.2021

Hei jente,14!

Spørsmålet ditt om hvor mye søvn som er lurt for en 14-åring, er viktig. Der er mye som tyder på at de fleste av oss får for lite søvn, kanskje spesielt ungdom. Amerikanske forskere har laget noen anbefalinger, som du kan lese om på forskning.no. Her vil du se at du bør sove mellom åtte og ti timer hver natt. Men det er store individuelle variasjoner.
Til mine pasienter sier jeg: "Dersom du er våken og konsentrert mesteparten av dagen, sover du nok om natten". 

Søvn er helt nødvendig for helsa. Når vi sover, åpner porene i hjernen seg, og vi får bokstavelig talt en "hjernevask". Slaggstoffer blir fraktet bort, og hjernen er klar for en ny dag. Hjernen sorterer også inntrykk og legger dem på rett plass, blant annet gjennom drømmer. Og mange av oss har sikkert opplevd at hjernen kan løse problemer på egen hånd i løpet av natten. På din alder er det ekstra viktig med nok søvn, fordi hjernen er i en voldsom utvikling. 

Vi advarer mot å bruke nettbrett eller smarttelefon like før du skal sove, fordi det blåaktige lyset fra skjermen gjør at vi blir mer våkne. Da blir det vanskelig å sovne, og søvnen kan bli urolig i starten. 

Med hilsen
Dagfinn Haarr

Lege 

Spesialist i samfunnsmedisin og allmennmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut