Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Sykdom og hasjbruk

Hei! 

Bruker hasj et par ganger i året og det er like deilig hver gang. Jeg har fått en tarmsykdom og lurer på om det er dumt å fortsette

Hilsen gutt 13

Svar fra ungrus.no 05.11.2020

Kjære gutt, 13! 

Du forteller at du bruker hasj et par ganger i året, og at du har fått en tarmsykdom og derfor lurer på om det er dumt å fortsette med hasjbruken. Det er ikke lett å gi deg et klart råd fordi jeg ikke vet hva slags tarmsykdom du har fått. Antagelig spiller det liten rolle for sykdommen din om du røyker litt hasj av og til.
Men derimot er jeg skikkelig bekymret over at du som er så ung, i det hele tatt bruker hasj. Mange forskere advarer spesielt tenåringer mot å bruke hasj, fordi bruk av hasj i den alderen kan gi hjerneskader. Det er nemlig slik at hjernen utvikler seg voldsomt nettopp i tenårene, og da skal det ikke så mye til for at den utviklingen kan bremse opp. Cannabis er kjent for nettopp å bremse utviklingen av hjernen hos tenåringer .Når man blir voksen, kan det faktisk føre til at hjernen funksjonerer dårligere enn den ellers ville gjort, og da er det for sent å reparere dette. Det er trist, for da kan det hende at man ikke kan klare å ta den utdannelsen man egentlig ønsker og få de jobbene som man har lyst på. 

Du sier at du bare bruker hasj et par ganger i året. Det er bra at du ikke bruker mer, men du sier at "det er like deilig hver gang". Det opplever du fordi hasjen virker på belønningssenteret i hjernen. En av effektene er at belønningssenteret i hjernen din jobber for at du skal bruke hasj oftere. Og da kan du altså risikere at du skader hjernen din for all fremtid. Pass på!

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege

Spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut