Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Skader av snus?

Hei!

Jeg lurer på hvordan snus skader kroppen.
Jeg har lest mye om det, men føler ikke at jeg har fått noen bra svar.

Gutt 13

Svar fra ungrus.no 02.01.2020

Kjære gutt, 13!

Spørsmålet ditt er veldig viktig, siden er så mange ungdommer, mest gutter, som prøver snus.
De fleste tenker seg vel ikke så nøye om, men snus har faktisk flere skadevirkninger som de bør vite om.
Det viktigste er at snus inneholder nikotin, og det er mulig å få i seg mer nikotin ved å bruke snus enn ved å røyke sigaretter. Det er det ikke alle som vet. Nikotin er ett av de stoffene som man lettest kan bli avhengig av. Det kan faktisk skje på få uker. Etterpå kan det være veldig vanskelig å slutte med snus, selv om man vil det. Jeg tror at de fleste synes det er negativt å bli avhengig av et stoff på den måten, men det haddde kanskje ikke gjort så mye dersom nikotin ikke skadet kroppen. Men nikotin er ikke ufarlig for kroppen. Det "girer opp" pulsen og får blodårene til å trekke seg sammen. Etter noen år vil blodårene bli stive, bodtrykket kan øke, og det kan igjen gi hjertesykdom eller hjerneslag. Nikotin kan også gi angst, depresjon og søvnvansker hos enkelte personer. 

Det jeg har nevnt ovenfor, er de viktigste skadevirkningene av snus. Men forskerne har funnet ut at i sjeldne tilfeller kan snusbruk være med på å gi forskjellige kreftformer, både i munnhulen og svelget, men også så langt unna som i bukspyttkjertelen.
Sammenlignet med sigarettrøyking, er snusbruk mindre skadelig, fordi mange sigarettrøykere også får sykdommer i lungene, og det er også mer hjerte-karsykdommer blant sigarettrøykere. Men jeg tenker at de som vurderer å prøve snus, bør sjekke nøye hva slags plager de kan utsette seg for. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Kommuneoverlege

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut