Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Rusmidler og ungdomshjernen

Hei!

Hvordan blir hjernen påvirket av rus i ungdomstiden?

Jente 13

Svar fra ungrus.no 18.10.2022

Hei jente 13!

Du spør om hvordan ungdomshjernen kan bli påvirket av rus. Det er et viktig spørsmål, fordi det angår mange unge mennesker.

Hjernen er i voldsom utvikling akkurat i ungdomstiden, det skjer store forandringer. Nerveceller går til grunne, andre utvikler seg og sender nye utløpere til utallige andre nerveceller. Denne endringen gjør hjernen mer effektiv og gjør at man lærer ting lettere i ungdomsårene enn når man blir gammel. Men når det skjer så store endringer i hjernen på så kort tid, er det mye som kan gå galt. Alle kjemiske stoff som virker på hjernen, virker ekstra sterkt når den utvikler seg så fort. Og alle rusmidler (og nikotin) påvirker hjernen, det er jo slik de gir rusopplevelser. 

Hjernen kan bli skadet for alltid dersom man bruker rusmidler i puberteten. Dersom man ruser seg jevnlig, kan rusmidlene hindre den voldsomme utviklingen av hjernen. Det kan faktisk stå om uker til måneder før skaden er skjedd, og hjernen kan ikke alltid repareres.

Vi må ikke glemme at alkohol er et av de giftigste stoffene for ungdomshjernen. Et stort alkoholforbruk i puberteten er vist både å redusere intelligensen, men også å disponere for psykiske lidelser. 

Cannabis er et annet eksempel. Forskere på New Zealand har fulgt et stort antall mennesker fra barndommen og til de er over 30 år gamle. De har funnet at mennesker som har brukt cannabis (hasj eller marihuana) fast fra ungdomsårene, har en lavere intelligens enn de ville hatt dersom de ikke hadde brukt disse stoffene. 

En annen ting som er viktig å huske på, er at det er lettere å bli avhengig av rusmidler dersom man starter å bruke dem i ungdomsårene. Hjernen er jo ekstra innstilt på å lære nye ting i disse årene, og avhengighet er jo nettopp en slik "opplæring" av hjernen vi helst vil unngå. Det er derfor ekstra vanskelig å komme ut av en avhengighet som er opppstått i ungdomsårene. 

Det er derfor fornuftig å ta ekstra godt vare på hjernen sin i disse viktige årene. Det betyr ikke minst å holde seg unna stoffer som kan skade hjernen. Dette gjelder alle rusmidlene (og nikotin). 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege,

Spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut