Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Røyk og lungekreft

Hei!

Hvor lang tid kan det ta før man får lungekreft og sånn hvis jeg for eksempel røyker to røyk om dagen?

Gutt 14

Svar fra ungrus.no 13.11.2020

Kjære gutt, 14!

Du lurer på hvor lang tid det kan gå før man får lungekreft hvis man for eksempel røyker to røyk om dagen. Det synes jeg var et artig spørsmål, men jeg kan nok ikke si deg at akkurat du kommer til å få lungekreft, eller når det vil skje. Dessuten er det nesten ingen som røyker bare to røyk om dagen. De aller fleste begynner med noen få røyk om dagen, men det pleier å øke på ganske fort. Nikotin har veldig lett for å gi avhengighet, og da vil de fleste øke dosen. 

Røyking er den viktigste årsaken til lungekreft, men det er langt fra alle røykere som får lungekreft. Hos de fleste som får lungekreft har det gått mange år, kanskje 20-30 år, fra de startet å røyke til de får kreft. Jeg har lekt meg litt med en risikokalkulator fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) og regnet ut hvor stor sannsynlighet en mann på 68 år som har røykt 20 sigaretter om dagen i 45 år har for å få lungekreft. Svaret var 27% sjanse i løpet av de neste 16 årene, 6% i løpet av de neste 6 årene. En kvinne på samme alder har litt lavere risiko for å få kreft. Kalkulatoren ligger her

Forskerne har funnet ut to viktige ting: Det er ingen trygg nedre grense for helseskader av røyking. Selv to røyk om dagen kan ha skadevirkninger. Men på den annen side er det også slik at dersom man klarer å kutte ut røyken helt, blir risikoen for både hjerte-karsykdommer og kreft mye mindre i løpet av noen få år. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege 

Spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

 

 

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut